Hasardia Vantaalla, sinivuokot Nukarinkoskella

Nukarin yläosassa Jukka Ollikainen lähdössä kalastamaan kylteistä piittaamatta

Kevään tähän mennessä upein päivä oli mukava viettää Vantaan- ja Keravanjoen koskien tuntumassa melontaa katsellen ja vähän luontokuvaustakin harrastaen. Aamulla suuntasin Ollikaisen Jukan kanssa Nukarille, jossa melomaan lähti useampi meloja (JukkaO, JuhoW, KaiL, AkuA, JukkaH, AkiL ja Ilkka) . Vettä joessa oli mukavasti (Ylikylä 23 m3/s), mutta kosken yläosa ei kuulemma juuri yhtä köngästä lukuunottamatta tarjonnut hauskuutta.
 
 
Ilkka ja kajakki matkasivat eritahtia koskea alas, oikealla Jukka Huitila paukuttamassa alaspäin

Otin kuvia sillan jälkeen lähinnä maisemien kannalta, kun Nukarinkoskesta ei löydy omista arkistoista muuta kuin pari hyisessä sateessa otettua kuvaa.. Sillan jälkeen nähtiin vähän toimintaa, kun Ilkka kaatui ja eskimo ei kivikossa kääntynyt. Käsi kävi kauhukahvalla ja päivän ensimmäiset rintauintivedot tehty. Noin 50 m matka kivistä koskea ja muutamia mustelmia, sitten kamat kasaan rannalle.
 
 
Juho tyylittelemässä Nukarin alaosassa

Luiskan lähestymisessä oli myös toimintaa tarjolla, sillä akanvirrat olivat ahtaat ja siihen lähestyessä JukkaH ei ottanut ihan tarkkaa linjaa. Pientä säätöä ja mela pääsi tipahtamaan virtaan ja melaa etsittiinkin sitten kosken alaosasta pidemmän aikaa, mutta onneksi löytyi.
Luiska oli sen verran synkässä kunnossa, ettei tänään löytynyt sen haastajaa. Porukka valitsi oikean reunan kalaportaat ja siitä pääsi kosken loppuosan mukavan vauhdikkaalle pätkälle. Osa porukasta laski alaosan vielä uudestaan, loppuosassa Akilta lähti homma hieman lapasesta ja pienet kalastustalkoot oli vielä vuorossa ennen kamojen pakkausta autoon.
 
Siististä laskusta huolimatta tuli kova osuma kajakin pohjaan..

Melaa etsiessä löytyi sinivuokkojakin

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tässä uusi Plattling!

Seuraavaksi suuntasin Keravanjoen suuntaan, ensimmäisenä Havukoskelle, josta löytyi uusi Plattling. Koskiluokitukseltaan ykköstä, mutta loppuosassa vettä virtaa runsaasti pusikoiden läpi ja uimarille saattaa olla vaaranpaikkoja jumiutua pusikoihin. Seuraavaksi kävi läheisellä Pikkukoskella, jonka hontot olivat hyvännäköisessä kunnossa. Tämä koski olisi muuten Keravanjoen parasta antia, mutta alaosassa oleva vaarallisesti kaatunut puu joutaisi jo poistaa koskesta, jospa ensi kesänä saadaan tämä korjattua kuntoon.
 
Suht hyvä maastoutuminen kaverilla

Matarinkoskellakin tuli käytyä pitkästä aikaa, mutta sieltä ei löytynyt kurnuttajaa kummempaa nähtävää. Matarinkoski on selkeä I-luokan koski, jossa kuitenkin vesi virtaa tällaisella tulvalla puskissa joten syytä olla valpaana jos tänne lähtee melomaan. Kokonaisuudessaan Keravanjoki on hienolla säällä ja tällaisella tulvalla hyvä jokiretkeilykohde välillä Matarinkoski-Tikkurilankoski.
 
 
 
 
Etsi kymmenen virhettä

Kotimatkalla koukkasin takaisin Vantaanjoelle ja kehäkolmosen sisäpuolelle.Vantaankoskella oli mukavasti kuohua ja täältä löytyi päivän pahimmat hasardit (onneksi ei varsinaisessa koskessa), vai mitä sanotte oheiseen kuvaan liittyen.. Jokseenkin melko hyvät edellytykset lehtiin pääsystä siinä synkemmässä mielessä. Kaverit lähtivät Vantaankosken alaosan jälkeen tällä kumiankalla liikkelle ja laskivat virtaa noin 500 metriä. Tuli valistettua porukkaa, mutta halusivat silti meloa, no onneksi ei mitään käynyt. Kuvan henkilöiltä on saatu lupa kuvan julkaisemiseen (ja lupasin heitä vielä ojentaa täällä sivuilla).
 

Vastaa