Bigwater 2008

Myllykoski Bigwater Festival 12.4.2008

Myllykoski Bigwater 2008 – Tulokset (results)
Viidettä kertaa järjestetty Myllykoski Bigwater Festival oli jälleen nimensä veroinen ja mukana oli jälleen Suomen parhaimmat koskimelojat. Edellisvuonna oli pulaa vedestä mutta nyt virtasi joki täynnä kuohuvaa, noin 3 °C:sta vettä. Tulviva koski sai kuitenkin aikaan sen että aivan kaikki ennakkoon ilmottautuneet eivät melomaan asti uskaultauneet.
Aurinkoisessa säässä tapahtumaa seurasi lähes 200 katsojaa joka on suurin yleisömäärä tapahtuman historiassa. Kilpailijoita Bigwateriin osallistui 19, joista 8 tuli Pietarista ja loput olivat kotimaan kärkimelojia.
Parhaiten Myllykosken laskut hallitsi Kanoottisissejä edustava Tuomas Kuronen jonka kahden parhaimman laskun yhteisaika oli reilut 2 sekuntia nopeampi kuin toiseksi sijoittautuneen Vladimir Chubarovin. Pietarilainen, Wild Water Russia -seuraa edustava Chubarov meloi viimeisellä yrityksellään hurjalla sykkeellä ja melontalinjat osuivat erittäin hyvin kohdilleen; tuloksena olikin koko kilpailun nopein lasku ja sijoitus nousi peräti viisi sijaa. Myös kolmanneksi sijoittunut Melanvilauttajien Aapo Halonen onnistui viimeisessä laskussaan ja nousi hienosti palkintosijoille.
Naisten sarjaan osallistui kolme melojaa ja parhainta vauhtia piti KOHINAn Satu Vänskä-Westgarth. Sadun seurakaveri Paula Suurseppä tuli toiseksi ja kolmanneksi tuli Wild Water Russian Olga Isaeva joka laski ainoastaan yhden laskun. Olga ui lähes koko matkan koskesta mutta tästä huolimatta aika oli hyvä. Tämä kertoo sen että koski vietti alavirtaan vauhdilla. Olga selvisi päivän pisimmästä uinnista pienin vammoin.
Tulokset kokonaisuudessaan [pdf-tiedosto]
Kilpailun säännöt olivat yksinkertaiset: Koski ylhäältä alas, reitti vapaa ja kun meloja ylittää maalilinjan (meloen tai uiden) niin aika pysähtyy. Kolme yritystä ja kahden parhaimman laskun yhteisaika ratkaisee sijoitukset.
Garnageakin nähtiin…
..vähintäänkin riittävästi nimittäin yleisö pääsi todistamaan peräti viiden melojan uintia sekä lukuisia eskimokäännöksiä. Erittäin vauhdikkaassa ja yläosastaan kivisessä koskessa ei ylösalaisin laskeminen ole ihan vaaratonta ja tästä sai muistutuksen pietarilainen Andrew Lichkanov joka iski kasvonsa kiveen ja joutui käymään terveyskeskuksessa paikkauttamassa itseään.
Kotimaisista melojista uimakauden avasivat Aapo ”Hanska” Halonen sekä Satu Vänskä-Westgarth (molemmat sijoittuivat kuitenkin hyvin kisassa..)
Lehdistökuvat
Kuvia saa julkaista vapaasti mutta julkaistaessa mainittava kuvaajan nimi (Olli Nyrhilä). Klikkaamalla kuvaa saat aukeamaan täysikokoisen kuvan.

Runsaslukuinen yleisö pääsi seuraamaaan useasti miten eskimokäännös tehdään kuohuvassa koskessa

Kilpailun voittaja täydessä vauhdissa. Tuomas Kuronen onnistui parhaiten puhkaisemaan kosken voimakkaat stopparit.
Lisätietoja tapahtumasta
Antti Paavilainen / 050-385 3289


 
Tapahtumaa tukivat:


Tapahtumapaikka ja ennakko-info

Myllykoski sijaitsee 30 kilometriä Helsingistä pohjoiseen, aivan Hämeenlinnanväylän vieressä. Moottoritieltä Nurmijärven liittymästä ylös ja 300 metriä kohti Siippoota ja parkkipaikka on vasemmalla.

Klikkaa juliste / ajo-ohje suuremmaksi
Myllykoski on pudotuskorkeudeltaan Vantaanjoen neljänneksi suurin koski. Pudotusta on kaikkiaan 11 metriä 300 metrin matkalla. Myllykoski onkin Etelä-Suomen parhaita paikkoja harrastaa koskenlaskua. Koski on melottavissa ainoastaan tulva-aikoina. Myllykosken esittelystä löytyy lisätietoa kisakoskesta. Tapahtumissa on virtauma vaihdellut paljon mutta joka vuonna on saatu järjestettyä hyvät kilpailut. Välillä on ollut jännitystä ennemmän.. Aiempien kilpailuvuosien virtaumia 55 m3/s (2004), 10 m3/s (2005), 70 m3/s (2006), 7 m3/s (2007).

Keväällä 2005 toiseksi laskenut Tuomas Kuronen keskivaiheen könkäällä
Säännöt ja info kilpailijoille
Ilmottautuminen
Ilmottautumiset: Antti Paavilainen, bigwater(a)koskimelonta.com tai 050-385 3289
Osallistumismaksu: Ennakkoon ilmottautuneille ei osallistumismaksua, paikan päällä ilmottauvat: 5 euroa
Säännöt
Sarjat: Muodostetaan osallistujien mukaan, jokaisessa sarjassa tulee olla vähintään 2 kilpailijaa, todennäköiset sarjat (K1): miehet, naiset, pojat alle 18-v.
Ajanotto: Aika lähtee käyntiin, kun kilpailija ylittää lähtöpisteen ja pysähtyy maalilinjan ylitykseen, reittivalinta vapaa. Maaliin voi tulla ilman varusteita, koko koskenkin voi halutessaan uida ja saada hyväksytyn ajan. Lopputulokseen lasketaan kahden nopeimman laskun yhteisaika, laskuyrityksiä maksimissaan 3 kpl.
Uusi sääntö: Yhteisajan ollessa samat useammalla melojalla, katsotaan ensimmäisenä kolmannen laskun aika, seuraavaksi ratkaisee nopein yksittäinen aika ja viimekädessä arpa
Varusteet: Kypärä ja melontaliivit pakolliset. Kyynärsuojat sekä melontataito suositeltavia lisävarusteita.
Harjoittelu: Ennen kisojen alkamista saa tietenkin harjoitella vapaasti.
Reskutus: Kilpailijat hoitavat reskutuksen, laskun jälkeen melojan on odotettava vesillä, kunnes seuraava kilpailija on laskenut kosken alas, eli aina on joku kosken alla vesillä (muutenkin kuin uiden). Kajakista nousun jälken siirrytään köysivarmistajaksi kosken keskiosaan jne.
Muut säännöt/muutokset edellä mainittuihin: Käydään läpi kisaa ennen olevassa infossa.
Huom!
Jokainen osallistuu tapahtumaan omalla vastuullaan. Kilpailulisenssit tarkistetaan ennen kilpailua (jos maksat lisenssin alle 14 päivää ennen kilpailua, niin on esitettävä maksutodiste lisenssistä ennen kilpailuinfoa).
Tapahtuman järjestää KOHINA – koskimelonta ry sekä Koskimelonta.com, lisätiedot Antti Paavilainen (kts. yhteystiedot)