Bigwater 2010

Myllykoski Bigwater Festival 17.4.2010

Jälleen kerran avattiin Suomen kilpamelontakausi Nurmijärven Myllykoskella ja kuinkas muuten, kuin auringon hemmotellessa runsaslukuista yleisöä sekä kilpailijakaartia.
Ennätysyleisö, lähes 300 katsojaa oli jännittämässä melojien edesottamuksia. Parasta vauhtia kisassa piti kotikoskessa melonut, Klaukkalasta kotoisin oleva Jussi Tanskanen [Kohina]. Miesten sarjan toiseksi meloi Samuli Suokko [Kyrönjoen Koskihäjyt], jonka ensimmäinen lasku oli päivän nopein. Suokko epäonnistui toisessa laskussaan eikä saanut viimeiseenkään yritykseen samaa hurmosta päälle ja jäi näin yhteisajassa 0,3 sekunnin päähän Tanskasesta. Kolmanneksi meloi Tornionseudun melojien Mikael Lantto.
Naisten sarjan voittoon meloi Venäjän Lena Mankevich, toiseksi tuli Kohinan Paula Suurseppä. Kolmanneksi sijoittunut Venäjän Maria Zhevlakovan ensimmäinen lasku päättyi uintiin ja hän jätti käyttättä seuraavat laskuyritykset.
Tarkemmat tulokset Myllykoski Bigwater 2010 – Tulokset (results)
Kilpailussa nähtiin ennätysmäärä kaatumisia ja uinteja. Yleisö pääsikin seuraamaan kisojen tuoksinnassa varsin vaativiakin pelastustoimia, jotka kuuluvat tämän tason melojien perustaitoihin.

Jussi Tanskanen pisarameressä (vas. kuva), Tuomas Kuronen meloi jälleen tyylikkäästi mutta vauhti riitti vasta neljännelle sijalle. Kuvat: Minna Jacobson

Uutta Bigwaterissa: Pure Mental Shit Awards

Kilpailuun osallistunet melojat äänestivät ennen kilpailua suomalaista extreme-melojaa. Ääniä saivat antaa vain kilpailuun osallistuvat, mutta ääniä sai antaa myös niille, jotka eivät olleet mukana kisassa. Eniten ääniä keräsi torniolainen Mikael Lantto. Lantto sai tittelistään erikoispalkinnon. Ensi vuodelle äänestystä on tarkoitusta kehittää, joten melojilta otetaan mielellään palautetta asiasta.
Bigwater on saavuttanut koskimelojien suosion jo useampia vuosia sitten, mutta tänä vuonna tuli ennätysmäärä ennakkoilmottautumisia, peräti 31 melojaa oli kirjautunut kisaan mukaan, heistä 12 Venäjältä, kolme Virosta ja loput kotimaasta Torniota, Lieksaa ja Lapuaa myöten.
Suomen vaativin extreme-koskenlaskukilpailu on kuitenkin vuosittain saanut karsittua ennakkoon ilmoittautuneita kilpailijoita, niin myös tänä vuonna. 20 melojaa uskaltautui mukaan kisaan, heistä 13 sai lopputuloksen (edellytti kahta laskua). Seitsemälle melojalle riitti yksi lasku, heistä moni kokeilikin myös uintia virkistävässä Vantaanjoessa..
Osa venäläisistä myöhästyi valitettavasti kilpailuista tullin ruuhkien takia, mutta kahtena edellisvuotena toiseksi melonut Vladimir Chubarov puki kilpailuliivin 1,5 tuntia kilpailun alkamisen jälkeen ylle ja lähti haastamaan kärkipään melojia. Kokeneelle Chubaroville kävi kuitenkin kalpaten, sillä alasillan kohdalla virta painoi klyyvari alaspäin laskenutta miestä pitkän matkaa vasten muuria ja seurauksena oli uintireissu. Chubarov jätti laskematta muut yritykset ja näin hän pääsi kakkossijan kirouksesta irti, mutta ei ihan niin kuin oli ajatellut.

Jussi Tanskanen oli nopein kevään 2010 tulvivassa Myllykoskessa.(kuva: Aku Antman)
Kiitos yleisölle, kilpailijoille, Lepsämän partiolaisille lettujen paistosta, toimitsijoille, reskuttajille sekä Welhonpesälle. Ensi vuonna taas uudestaan!

Tapahtumapaikka ja ennakko-info

Jori Hämäläisen tekemä koostevideo vuoden 2008 tapahtumasta antaa kuvan mistä on kyse
Myllykoski Bigwater 2008 intl competition from Jori Hämäläinen on Vimeo
Kilpailut aloitetaan lauantaina 17.4.2010 klo 14 ja säännöt ovat yksinkertaiset; Jokaisella kilpailijalla on kolme yritystä, kahden nopeimman laskun yhteisaika on lopullinen tulos. Reitti on vapaa ja myös uiden saa tulla maaliin (näitäkin on nähty kilpailuissa, riittävästi).
Tervetuloa osallistumaan kilpailuun tai seuraamaan aurinkoisessa säässä taiturointia kuohuvassa koskessa. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Keväällä 2008 kilpailua oli seuraamassa parisataa päinen yleisö (kuva: Olli Nyrhilä)
Myllykoski sijaitsee 30 kilometriä Helsingistä pohjoiseen, aivan Hämeenlinnanväylän vieressä. Moottoritieltä Nurmijärven liittymästä ylös ja 300 metriä kohti Siippoota ja parkkipaikka on vasemmalla.

Klikkaa ajo-ohje suuremmaksi
Myllykoski on pudotuskorkeudeltaan Vantaanjoen neljänneksi suurin koski. Pudotusta on kaikkiaan 11 metriä 300 metrin matkalla. Myllykoski onkin Etelä-Suomen parhaita paikkoja harrastaa koskenlaskua. Koski on melottavissa ainoastaan tulva-aikoina. Myllykosken esittelystä löytyy lisätietoa kisakoskesta. Tapahtumissa on virtauma vaihdellut paljon mutta joka vuonna on saatu järjestettyä hyvät kilpailut. Välillä on ollut jännitystä ennemmän.. Aiempien kilpailuvuosien virtaumia 55 m3/s (2004), 10 m3/s (2005), 70 m3/s (2006), 7 m3/s (2007).
Säännöt ja info kilpailijoille
Ilmottautuminen
Ilmottautumiset: Antti Paavilainen, bigwater(a)koskimelonta.com tai 050-385 3289
Osallistumismaksu: Ennakkoon ilmottautuneille ei osallistumismaksua, paikan päällä ilmottautuvat: 5 euroa
Säännöt
Sarjat: Muodostetaan osallistujien mukaan, jokaisessa sarjassa tulee olla vähintään 2 kilpailijaa, todennäköiset sarjat (K1): miehet, naiset, pojat alle 18-v.
Ajanotto: Aika lähtee käyntiin, kun kilpailija ylittää lähtölinjan (kävelysilta) ja pysähtyy maalilinjan ylitykseen (muurin pääty), reittivalinta vapaa. Maaliin voi tulla ilman varusteita, koko koskenkin voi halutessaan uida ja saada hyväksytyn ajan. Lopputulokseen lasketaan kahden nopeimman laskun yhteisaika, laskuyrityksiä maksimissaan 3 kpl.
Yhteisajan ollessa samat useammalla melojalla, katsotaan ensimmäisenä kolmannen laskun aika, seuraavaksi ratkaisee nopein yksittäinen aika ja viimekädessä arpa.
Varusteet: Kypärä, melontaliivit sekä koskimelontaan soveltuva kalusto pakolliset. Kyynärsuojat sekä melontataito suositeltavia lisävarusteita.
Harjoittelu: Ennen kisojen alkamista saa tietenkin harjoitella vapaasti.
Reskutus: Kilpailijat hoitavat reskutuksen, laskun jälkeen melojan on odotettava vesillä, kunnes seuraava kilpailija on laskenut kosken alas, eli aina on joku kosken alla vesillä (muutenkin kuin uiden). Kajakista nousun jälken siirrytään köysivarmistajaksi kosken keskiosaan jne.
Muut säännöt/muutokset edellä mainittuihin: Käydään läpi kisaa ennen olevassa infossa.
Huom!
Jokainen osallistuu tapahtumaan omalla vastuullaan. Kilpailulisenssit tarkistetaan ennen kilpailua (jos maksat lisenssin alle 14 päivää ennen kilpailua, niin on esitettävä maksutodiste lisenssistä ennen kilpailuinfoa).
Tapahtuman järjestää KOHINA – koskimelonta ry sekä Koskimelonta.com, lisätiedot Antti Paavilainen 050-385 3289