Bigwater 2013

Haastava koski kylvetti jälleen monen kokeneen koskimelojan

[LEHDISTÖTIEDOTE, vapaa julkaistavaksi] Myöhästyneen kevään tulon johdosta Myllykoski Bigwater Festival järjestettiin poikkeuksellisti kaksi viikkoa normaalia  myöhemmin, ja jälleen tapahtuma osui hyvän tulvan ajankohtaan. Nurmijärvellä kuohuissa riitti haasteita kaikille ja kisoissa nähtiin useammankin kokeneen melojan uimataidon näytteitä. Kosken haastavimpana paikkana oli tuttuun tapaan alimman sillan yläpuolella ollut stoppari, jonka jälkeen virta painaa melojaa voimakkaasti muuria vasten. Myös muutama metri ennen maalilinjaa ollut stoppari näytti voimansa ja uitti useamman melojan. Aapo Halonen totesi uinnistaan kilpailun jälkeen ”Juokse ensin 400 metriä täysillä ja yritä sitten pidättää hengitystä 10 sekuntia kun vielä samaan aikaan koputellaan kupoliin”. Halonen, kuten muutkin uimaan päätyneet selvisivät pienillä mustelmilla, lähinnä henkiset naarmut taisivat jäädä muistoiksi 🙂

Naisten sarjassa voittoon meloi näyttävästi Marjaana Terni

Miesten sarjassa nopeinta vauhtia piti slovenialainen Matic Tercelj, joka otti voiton lähes kahden sekunnin kaulalla toiseksi sijoittuneesta Venäjän Evgenii Smirnovista. Lahtelainen Teemu Väliahdet (20) jatkoi hienoja suorituksia ja sijoittui kolmanneksi jääden vajaan sekunnin päähän Smirnovista. Väliahdet osallistui Myllykosken kilpailuun nyt vasta ensimmäistä kertaa, vaikka nuoresta iästään huolimatta hän on jo kokenut koskimeloja.
Miesten sarjan kärkikolmikko: Evgenii Smirnov, keskellä voittoaan tuulettava Matic Tercelj sekä menestyksestään tyytyväinen Teemu Väliahdet

Naisten sarjan voittoon meloi Marjaana Terni ennen Paula Suurseppää. Sekä Terni että Suurseppä saivat toisella laskullaan kokea Vantaanjoen luonnonvoimia ja koskimelontaslangilla sanottuna molemmat saivat huutia koko rahan edestä. Kolmanneksi sijoittui Venäjän Maria Zhevlakova.
Tapahtumaa oli seuraamassa vaihtelevassa kevätsäässä lähes kolmisataapäinen yleisö, joka pääsi jännittämään huippumelojien edesottamuksia kuohuvassa Vantaanjoessa. Lepsämän partiolaisten paistamat letut ja makkarat maistuivat ja välillä päästiin nauttimaan auringostakin.
Miesten sarjan voittoon lentäen Matic Tercelj

Tapahtuma järjestettiin nyt kymmenettä kertaa, tapahtuman järjestelyistä vastasi KOHINA -koskimelonta ry. Lisätietoja KOHINAn toiminnasta http://www.kohinaa.com
 
Oheiset kuvat on median käytettävissä, kuvaaja Sami Mutanen.
Tarkemmat tulokset (results): Myllykoski_Bigwater Festival_2013 tulokset
Lisätiedot ja haastattelupyynnöt kilpailijoille: Antti Paavilainen / 050-385 3289

Myllykoski Bigwater Festival 27.4.2013 – Kilpailukutsu

Nopeasti on aika vierähtänyt siitä, kun ensimmäistä kertaa melottiin Nurmijärven Myllykoskella kilpaa. Tuolloin kilpailuun oli ilmoittautunut 15 melojaa, mutta vain muutamat uskaltautuivat lopulta laskemaan kisassa, sen verran vauhdikasta kyytiä oli tulvan johdosta tarjolla. Sittemmin ovat joko taidot melojilla karttuneet tai rohkeus lisääntynyt, sillä viime vuosina on hurjimmatkin tulvat saaneet haastajia niin kotimaan huipuista kuin myös mm. Venäjän taitavista koskimelojista.

10-vuotisjuhlia viettävä Myllykoski Bigwater Festival tarjoaa jälleen tuttua meininkiä. Paikalle odotetaan noin 30 kilpailijaa sekä 300 katsojaa. Järjestelyt ovat perinteisen pelkistetyt ja pääosassa onkin tiukka tykitys koskessa. Kilpailussa jokaisella melojalla on kolme yritystä, kahden nopeimman laskun yhteisaika ratkaisee sijoutuksen. Koskessa on määritelty vain lähtö- sekä maalilinja, muutoin reitti on täysin vapaa noin 150 metrin mittaisella kisapätkällä, jossa pudotuskorkeutta on lähes 10 metriä. Koskiluokitus on IV- ja IV+ välimaastossa virtaamasta riippuen.
Laita päivä kalenteriin ja tule seuramaan Suomen vaativinta extreme-melontakilpailua Nurmijärvelle. Paikalliset partiolaiset ovat paistamassa lettuja ja makkaraa, joten varaa taskuun pikkurahaa. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Aikataulu

Kilpailut aloitetaan lauantaina 27.4.2012 klo 14:00, kilpailu kestää 1,5-2 tuntia. Kilpailijat harjoittelevat jo klo 13 aikohin, joten kannattaa tulla ajoissa varaamaan hyvät paikat (myös lettupannu on kuumana jo yhdeltä).

Tapahtumapaikka ja ajo-ohjeet

Myllykoski sijaitsee 30 kilometriä Helsingistä pohjoiseen, aivan Hämeenlinnanväylän vieressä. Moottoritieltä Nurmijärven liittymästä ylös ja 300 metriä kohti Siippoota ja parkkipaikka on vasemmalla.

Myllykoski on pudotuskorkeudeltaan Vantaanjoen neljänneksi suurin koski. Pudotusta on kaikkiaan 11 metriä 300 metrin matkalla. Myllykoski onkin Etelä-Suomen parhaita paikkoja harrastaa koskenlaskua. Koski on melottavissa ainoastaan tulva-aikoina. Myllykosken esittelystä löytyy lisätietoa kisakoskesta. Tapahtumissa on virtauma vaihdellut paljon mutta joka vuonna on saatu järjestettyä hyvät kilpailut. Välillä on ollut jännitystä ennemmän.. Aiempien kilpailuvuosien virtaumia 55 m3/s (2004), 10 m3/s (2005), 70 m3/s (2006), 7 m3/s (2007).
 

Säännöt ja info kilpailijoille

Ilmottautuminen
Ilmottautumiset: Ilmoittautumislomakkeeseen (registration)
Osallistumismaksu: Ennakkoon ilmottautuneille ei osallistumismaksua, paikan päällä ilmottautuvat: 5 euroa
Säännöt
Sarjat: Muodostetaan osallistujien mukaan, jokaisessa sarjassa tulee olla vähintään 2 kilpailijaa, todennäköiset sarjat (K1): miehet, naiset, pojat alle 18-v.
Ajanotto: Aika lähtee käyntiin, kun kilpailija ylittää lähtölinjan (kävelysilta) ja pysähtyy maalilinjan ylitykseen (muurin pääty), reittivalinta vapaa. Maaliin voi tulla ilman varusteita, koko koskenkin voi halutessaan uida ja saada hyväksytyn ajan. Lopputulokseen lasketaan kahden nopeimman laskun yhteisaika, laskuyrityksiä maksimissaan 3 kpl.
Yhteisajan ollessa samat useammalla melojalla, katsotaan ensimmäisenä kolmannen laskun aika, seuraavaksi ratkaisee nopein yksittäinen aika ja viimekädessä arpa.
Varusteet: Kypärä, melontaliivit sekä koskimelontaan soveltuva kalusto pakolliset. Kyynärsuojat sekä melontataito suositeltavia lisävarusteita.
Harjoittelu: Ennen kisojen alkamista saa tietenkin harjoitella vapaasti.
Reskutus: Kilpailijat hoitavat reskutuksen, laskun jälkeen melojan on odotettava vesillä, kunnes seuraava kilpailija on laskenut kosken alas, eli aina on joku kosken alla vesillä (muutenkin kuin uiden). Kajakista nousun jälken siirrytään köysivarmistajaksi kosken keskiosaan jne.
Kilpailukokous: Jokaisen kilpailuun osallistuvan on oltava läsnä klo 13:30 järjestettävässä kilpailijakokouksessa.
Muut säännöt/muutokset edellä mainittuihin: Käydään läpi kisaa ennen olevassa kilpailijakokouksessa.
Huom!
Jokainen osallistuu tapahtumaan omalla vastuullaan. Kilpailijat vastaavat itse siitä, että heillä on voimassa olevat kilpailulisenssit sekä vakuutukset.
Tapahtuman järjestää KOHINA – koskimelonta ry sekä Koskimelonta.com, lisätiedot Antti Paavilainen 050-385 3289 / antti.paavilainen(ät)koskimelonta.com

Tapahtumassa mukana