Mustijoki

Yleistä Mustijoesta

Alkuperäinen lähettäjä: Antti Paavilainen
Viimeksi muokattu/kommentoitu: 04.02.2010


Sijainti:
Vedenkorkeus:
Vedenkorkeusrobotin puhelinnumero 019-546 252 (Vekkoski, lukema 220 cm vastaa noin 30 m3)
Vedenkorkeudet netissä: http://wwwi2.ymparisto.fi/i2/19/index.html [uuteen ikkunaan]
Tyyppi:
Koskiluokitus:


Kuvaus
Mustijoki saa alkunsa Mäntsälän eteläpuolella, kun Mäntsälänjoki ja Hirvihaaranjoki yhdistyvät. Mustijoki kiemurtelee Pornaisten kautta Porvoon kupeeseen päättyen lopulta Suomenlahteen. Joelle on tyypillistä kesäaikaan pieni virtauma (alle 5 m3/s) ja voimakas reagoiminen sateisiin/kevättulviin (virtauma jopa yli 100 m3/s).
Seuraavat kosket on Mustijoella tiedossa (järjestys yläjuoksulta alaspäin):
-Lukkokoski (Hirvihaaran kylässä, täysin luonnontilassa oleva koski, alkaa Hirvihaaran kartanon jälkeen, on noin 400 m pitkä. Oikoratatyömaa saattaa haitata koskelle pääsyä. <-Ei löydettty kesällä 2004)
-Nummistenkoski (Mäntsälän ja Pornaisten rajan tuntumassa)
-Halkiankoski
-Meijerikoski (3 km Pornaisia pohjoisempana)
-Lahankoski (pieni niva 2 km Pornaisia pohjoisempana)
-Kirveskoski (ei löydetty/tutkittu, kylä on Pornaisten etelä puolella)
-Jokimäenpato
-Laukkoski, Laurinkoski, Itälänkoski (Alle kilometrin päässä Jokimäenpadosta)
-Vekkoski, Ali-Vekkoski (13 km päässä Porvoosta)
-Tyysterinkoski, Tjusterbynkoski (5 km päässä Porvoosta)
Lettumelontaa suunnitteleville tiedoksi vähän etäisyyksistä tietä pitkin (kulkevat pääosin joen suuntaisesti)
-Nummistenkoski – Lahankoski 9,7 km
-Lahankoski – Laukkoski 8,7 km
-Laukkoski – Vekkoski 11,2 km (tietä pitkin arviolta 4 km jokea pidemmästi)
-Vekkoski – Tyysterinkoski 7,7 km
Melottavaa siis Nummistenkoskelta Tyysterille hieman yli 30 km.
http://www.melontaseikkailu.info/2002_11.htm [uuteen ikkunaan] Melontaseikkailu Mustijoella

Nummistenkoski

Alkuperäinen lähettäjä: Antti Paavilainen
Viimeksi muokattu/kommentoitu: 05.04.2005


Sijainti: Mäntsälän kunta (Pormaisten rajan tuntumassa). Osoite todennäköisesti Nummistentie 20 (Eniron karttapalvelussa on virhe: Ei näytä tähän jokea). Joka tapauksessa koskelle käännytään Pornaistentieltä Nummisten kaupan kulmalta. Kaupalta on matkaa kosken niskalle noin 150 metriä.
Vedenkorkeus: Vedenkorkeusrobotin puhelinnumero on 019-546252. Vedenkorkeus löytyy netistä osoitteesta http://wwwi2.ymparisto.fi/i2/19/index.html [uuteen ikkunaan]
Tyyppi:
Koskiluokitus:


Kuvaus
Koski alkaa autosillan kohdilta. Niskalla on vanha pato, jonka vasemmassa reunassa on metrin levyinen luukku (TÄSTÄ ETEENPÄIN MUISTIINPANOT VÄHÄN EPÄSELVÄT, joten virheitä/epäselvää tekstiä..)
Niskan padon oikeassa reunassa 2 metriä leveä luukku, joka syötti tulvalla vettä suoraan risukkoon. Keskellä on noin 8 metriä leveä pohjapato.
Koskella kaikkiaan pituutta noin 200 metriä, rekkaus oikealta rannalta (joen vartta pitkin menee polku kosken alapuolella olevalle uimarannalle).
Koko koskella pudotuskorkeutta arviolta 2-3 metriä, ei mitään mielenkiintoista tarjolla. Luokitus nopealla silmäyksellä ~II, mutta paikka saattaa sisältää vaaranpaikkojakin
Vaaralliset paikat
Mahdolliset raudat vanhoissa patorannelmissa, oikeanpuoleinen luukku syöttää tulvalla pusikkoon.
Majoitus ym. oheispalvelut
Nummisten kyläkauppa vieressä.


Halkian koski (Ryöpyn koski)

Alkuperäinen lähettäjä: Antti Paavilainen
Viimeksi muokattu/kommentoitu: 10.09.2010


Sijainti: Pornaisten kunnassa, Halkian kylän keskellä. Osoite Halkiantie 20, tie ylittää joen, putous/voimala heti sillan etelä/alavirran puolella.
Vedenkorkeus:
Vedenkorkeudet netissä: http://wwwi2.ymparisto.fi/i2/19/index.html [uuteen ikkunaan]
Tyyppi: Lasku
Koskiluokitus: Mahdollisesti jopa VI-X


Kuvaus
Mielenkiintoisen näköinen putous. Pudotuskorkeutta 12 metriä ja laskeutuminen ahtaaseen kuiluun, jonne ei näe oikein mistään. Tiettävästi kukaan ei ole vielä laskenut.
Kuivaan aikaan kuulema putouksen alle pystyy kävelemään. Putouksen niskalla säädettävä pohjapato, itse putous taitaa alkaa tästä luukusta. Putouksen rinnalla on voimalaitos.
http://www.pornainen.fi/kylat/halkia.htm [uuteen ikkunaan] Kuva ja lyhyt juttu
Vaaralliset paikat
12 metrin putous mahdollisesti suoraan kiville… Hankala boofata niskan päällä olevan matalan sillan takia (saha mukaan melontareissulle;)
Majoitus ym. oheispalvelut


Meijerikoski

Alkuperäinen lähettäjä: Antti Paavilainen
Viimeksi muokattu/kommentoitu: 06.09.2010


Sijainti: Pornaisten kunta, osoite Meijerintie 40. Meijerintielle käännytään Pornaistentieltä [1494] noin 3 km Pornaisten keskustaa pohjoisempaa. Meijerintie ylittää Mustijoen hieman Meijerinkosken niskan alapuolelta.
Helsingistä 53 km, Porvoosta 26 km luoteeseen
Vedenkorkeus: Vedenkorkeusrobotin puhelinnumero on 019-546252. Vedenkorkeus löytyy netistä osoitteesta http://wwwi2.ymparisto.fi/i2/19/index.html [uuteen ikkunaan]
Tyyppi: Lasku
Koskiluokitus: IV


Kuvaus
Kosken nimestä ei ole 100%:sta varmuutta.
Meijerikoski alkaa noin 20 metriä leveästä padosta, jossa suoraa pudotusta pari metriä. Tämän jälkeen on 50 metriä rauhallisempaa (pohjassa näkyy rautaromua).

Seuraavaksi on uusi pato, jonka oikeassa olevasta aukosta koski syöttää varsinaiseen härdelliin (betonipaaseja sekä raudoitusrautaa). Laskukelpoisin linja näyttäisi olevan aivan vasemmasta laidasta, jossa jyrkkä 2,5 metriä korkea luiska ja heti perään metrinen köngäs.

Alhaaltapäin katsottuna padon vasemmassa reunassa (puun takana) on aukko, joka syöttää huonolle reitille
30 metrin suvannon jälkeen kosken viimeiset pudotukset (3,5 metriä) ovat 20 metrin matkalla. Ensin on reilu metrinen köngäs, josta virtaus jatkuu 45 asteen kulmassa oikelle. Tämän viimeisen osion niskan vasemmalla puolella on pieni lampi, josta voi tietyillä vedenkorkeuksilla laskea suoraan tähän ränniin, jättäen ensimmäinen sivusta tuleva köngäs väliin.

Matka jatkuu noin 2-3 metriä leveässä rännissä parimetriä alaspäin ja koski on laskettu alas. Loppuosa on ilmeisesti laskettavissa varsin vähälläkin vedellä.

Kosken rekkaus on yläosassa helppo suorittaa sillalta. Keskiosan tarkastaminen on kaikista vaikein. Kulkua häiritsevät vesiturbiinien vanhat puiset syöttöputkien rauniot. Keskiosa kannattaa ensin kokeilla rekata alhaalta käsin, kiipeämällä uittoränniä tai sen vierustaa pitkin ylöspäin (kts alla).
Alaosan rekkaus kannattaa tehdä oikealta rannalta punaisen myllyrakennuksen (tms.) takaa/alavirran puolelta pääsee kosken loppuun. Kosken ja rakennuksen välissä olevaa uittorännin ylittämällä pääsee katsomaan kosken viimeisen osan.
Video
Meijerikoskella Petteri Kuuskoski ja Petri Havanto 14.4.2004 Videolla näkyy kosken kaikki mielenkiintoiset kohdat hyvin. Petteri laskee viimeisen luiskan ”lammelta”. Virtaumaa on varsin reilusti.
Vaaralliset paikat
Täällä on paljon rautaa ym. ihmisen rakentamaa romua. Pätkä on suurilla virtauksilla varmasti varsin jämäkkä.
Majoitus ym. oheispalvelut


Lahankoski

Alkuperäinen lähettäjä: Antti Paavilainen
Viimeksi muokattu/kommentoitu: 02.01.2010


Sijainti: Pornainen, osoite Lahantie 65, jonne käännytään Pornaistentieltä [1494] noin 2 km Pornaisten keskustaa pohjoisempaa. Lahantietä noin 650 metriä, jolloin ylitetään Mustijoki.
Vedenkorkeus:
Tyyppi: Hukkakeikka
Koskiluokitus: 0


Kuvaus
Korkealla tulvalla käytiin katsomassa ja ei ollut edes koski, niva tai vastaava. ”Koski” sijaitsee aivan autosillan tuntumassa.
Paikallisen mukaan ko. paikalla ei ole mitään muuta ihmeellisempää, paitsi kilometri ylempänä oleva koski (Meijerikoski). Mahdollisesti Lahankoski on Meijerikosken oikea nimi.

Jokimäenpato

Alkuperäinen lähettäjä: Antti Paavilainen
Viimeksi muokattu/kommentoitu: 11.07.2007


Sijainti: Pornainen, osoite Helsingintie 340. Tie kulkee edellä mainitun osoitteen kohdalla Mustijoen yli. Pato sijaitsee sillalta noin 300 metriä ylävirtaan. Silta on paras paikka näiden maisemien katseluun.
Helsingistä 42 km, Porvoosta 18 km (luoteeseen)
Vedenkorkeus: Vedenkorkeusrobotin puhelinnumero on 019-546252. Vedenkorkeus löytyy netistä osoitteesta http://wwwi2.ymparisto.fi/i2/19/index.html [uuteen ikkunaan]
Tyyppi: Lasku
Koskiluokitus: IV-V


Kuvaus
Toinen Mustijoen helmistä (toinen on Tyysterinkoski).
Tätä laskupätkää ei tiettävästi ole vielä korkattu. Padolla korkeutta noin 6 metriä.
Keskivasemmasta vasempaan reunaan on putous, josta putoaa suoraan kiville. Keskeltä oikeaan reunaan koski on jyrkkä luiska. Keskioikealta/oikealta laskiessa oikean reunan tukinuittorännin valli kiilautuu eteen. Eli laskulinja omien arvioiden mukaan aivan keskeltä metri-kaksi oikealle.
Kosken/padon niskalla on leveyttä noin 30 metriä ja niska on vesiltä katsottuna kaikkialta samanlainen, eli mitään merkkejä ei saa ja varsinkin kun laskulinja niskalla on 1-2 metriä leveä on tässä haastetta kerrakseen. Laskulinjan molemmilla puolin on isot roosterit, toisesta näistä suihkusi reilun 100 kuution tulvalla useiden metrien korkuinen vesipatsas, eli vettä virtaa kohti kiveä varsin vauhdilla.
Rekkausohjeet:
Kannattaa aloittaa autosillalta, muualta on rekkaus vaivalloista. Seuraavaksi rekkaus itärannalta, jonne meloen autosillalta ylävirtaan ja ylös kajakista rannalle kävelemään. Maita pitkin itärannalle joutuisi kävelemään useiden pihojen läpi (eikä paikalliset tainneet oikein tykätä..). Joen oikealla rannalla (länsi) olevan energiayhtiön aidattuun pihaan ei kannata tunkeutua, koska sieltä ei pääse näkemään mitään (kesällä näki ja tunsi kyllä nokkosia). Kosken oikeassa reunassa oleva uittoränni estää pääsemästä katsomaan kosken niskaa länsirannalta (uittorännin ylitys ei jostain syystä onnistunut: Joko oli liukas, virtasi vettä tai liian syvä).
Kuvia
Jokimäen pato [uuteen ikkunaan] Kuvattu autosillalta ”miedolla” tulvalla.
Koskesta on kuvia myös erittäin isolla vedellä.. (kunhan Jussi lähettäisi..)
Vaaralliset paikat
Unohda tämän kosken laskeminen jos tarvitset noita yo. ohjeita laskulinjan valitsemiseksi. Tässä paikassa pystyy telomaan itsensä huonoon kuntoon.
Majoitus ym. oheispalvelut


Lähetetyt kommentit

********************************************************************
Kuva
Antti
193.185.211.226
08.04.2005

Lisätty Aku Antmanin ottama kuva
********************************************************************
Isolla vedellä
Antti
193.185.211.226
08.04.2005

Isolla vedellä paras laskulinja näytti kuvassa näkyvän puunrungosta 2 metriä oikelle (alhaalta/kuvaa katsoessa), eli siis kuvassa näkyvän pusikon takaa.
Puunrungon kanssa suunnilleen samassa linjassa pienempi roostereista. Isolla vedellä uittorännin reunassa oli todella ison näköinen hontto, joka ulottui tuon puunrungon kanssa samalle leveysasteelle.
********************************************************************
First Decentti tehty
AP
193.185.211.226
21.04.2005

Jussi ja Satu kuulemma kävivät liukumassa mäkeä alas 19.4.2005. Virtaumaa 9 m3/s, kuvassa virtauma on muistaakseni 10-20 kuutiota.
Toivottavasti saadaan video näytille!


Laukkoski (Laurinkoski, Itälänkoski)

Alkuperäinen lähettäjä: Antti Paavilainen
Viimeksi muokattu/kommentoitu: 13.10.2009


Sijainti: Pornainen, osoite Myllykujantie 50. Käänny Helsingintieltä [1494] Porvoontielle [1492] etelään, kilometrin jälkeen vasemmalle kaartuvassa mutkassa kääntyy oikealle takaviistoon Myllykujantie. Noin 500 metrin päästä vasemmalla on koski
Vedenkorkeus: Vedenkorkeus löytyy netistä osoitteesta http://wwwi2.ymparisto.fi/i2/19/index.html [uuteen ikkunaan]
Tyyppi:
Koskiluokitus: I-II ??


Kuvaus
Tällä koskella on paikallisten mukaan nimet Laukkoski, Laurinkoski ja Itälänkoski.
Tässä koskessa ei mitään erikoista laskettavaa/pelattavaa. Sopii mahdollisesti aloittelijoille koskimelontataitojen harjoitteluun. Kosken pituus noin 300 metriä, pudotuskorkeutta ehkä 1-2 metriä. Paljon virranrajoja, muutamia pieniä könkäitä yms.
Melottavissa vain tulvalla, koska kuivaan aikaan virtauma on alle 5 m3/s.
Kilometri ylävirtaan on Jokimäenpato, joka kannattaa katsoa tien 1494 ylittävältä sillalta.
Vaaralliset paikat
Majoitus ym. oheispalvelut


Lähetetyt kommentit

********************************************************************
Matalalla vedellä
AP
193.185.211.226
21.04.2005

Virtauman ollessa 10 kuutiota on koskessa kuulema hauskoja ja helppoja kallioluiskia tms.


Vekkoski (Ali-Vekkoski)

Alkuperäinen lähettäjä: Antti Paavilainen
Viimeksi muokattu/kommentoitu: 13.10.2009


Sijainti: Porvoon kunta, osoite Ali-Vekkoskentie 770. Kääny Kuninkaantieltä [1531] Mustijoen ylittävän sillan länsipuolelta Ali-Vekkoskentielle, radanylityksen jälkeen vasemmalle kyltti Uimaranta. Auton voi jättää junaradan kohdalla olevalle ”parkkipaikalle”.
Helsingistä 40 km, Porvoosta 13 km (länteen)
Vedenkorkeus: Vedenkorkeusrobotin puhelinnumero on 019-546252. Vedenkorkeus löytyy netistä osoitteesta http://wwwi2.ymparisto.fi/i2/19/index.html [uuteen ikkunaan]
Normaalilla tulvalla virtauma 40-60 m3/s, kesän 2004 huipputulvalla 120 m3/s, jolloin niskalla kivimuurin lopussa näkyi vain vajaa yksi kerros kiviä (alle 10 m3/s virtaumalla näkyy noin 4 kerrosta =160 cm).
Tyyppi: Lasku, puljaus
Koskiluokitus: III


Kuvaus
Vekkosken yläosassa on 10 metriä pitkä luiska, jossa pudotusta 2 metriä. Laskulinja vasemmassa reunassa varoen kuitenkin joutumasta muurin lopussa olevaan koloon, kts. vaarat!
Luiskan alla on stoppari, joka purkaa ainakin 120 m3/s virtaumalla.
150 m suvannon jälkeen joki kaartuu vasemmalle ja tästä alkaa noin 100 metrin II luokan pätkä (korkealla vedellä ehkä III). Laskulinja keskiltä-keskivasemmalta. Oikeassa reunassa oleva stoppari voi olla aika pitävä, kts. vaarat!
Alaosaa pääsee katsomaan vain vasemmalta rannalta, eli rautatiesiltaa pitkin yli ja polkuja pitkin pääsee.
Kajakit kannattaa laskea vesille kosken niskalta, oikealta rannalta (uimaranta), ylösnosto vasemmalta rannalta, jossa kulkee polkuja. Vanhaa rautatiesiltaa pitkin pääsee takaisin joen toiselle puolelle (juna kulkee kuulema silloin tällöin).
Yläosan ja alaosien aalloissa on korkealla vedellä myös varteenotettavia pelipaikkoja.
Kuvia:
Sini Havukainen laskee Vekkosken yläosan luiskan 120 m3/s virtaumalla
Vekkosken alaosan hontto 120 m3/s virtaumalla
Vaaralliset paikat
Myllyn raunioita, rautaa saattaa olla pohjassa, tosin kuivaan aikaan ei näkynyt mitään ylimääräistä. Yläosan oikea haara johtaa siivilään (ainakin matalalla vedellä, joten kannattaa välttää tulvallakin), vasemmassa reunassa, aivan kivimuurin lopussa on 1,2 metriä leveä vanha myllyn syöttötunneli (reiän päällä on 3 kerrosta kiviä). Tuonne tunneliin jos joutuu, niin saa odottaa tulvan laskua ennenkuin pääsee pois.
Alaosassa korkealla vedellä varsin pitävä stoppari, josta pois pääsy keskeltä/vasemmasta reunasta (ylävirrasta katsottuna). JussiT surffasi toista minuuttia tässä yrittäen kokoajan vain päästä pois (120 m3/s).
Majoitus ym. oheispalvelut
Kesäaikaan kosken niskalla on uimaranta 😉


Tyysterinkoski (Tjusterbynkoski)

Alkuperäinen lähettäjä: Antti Paavilainen
Viimeksi muokattu/kommentoitu: 04.08.2010


Sijainti: Porvoon kunta, osoite Tyysterintie 250. Helsingintieltä [170] pohjoiseen Tyysterintielle [11773]. Tie ylittää joen, pohjoispuolella (joen vasemmalla rannalla) lähtee puomilla suljettu pieni tie kohti alavirrassa olevaa koskea (150 m).
Helsingistä 45 km, Porvoosta 5 km (länteen)
Vedenkorkeus: Vedenkorkeusrobotin puhelinnumero on 019-546252. Vedenkorkeus löytyy netistä osoitteesta http://wwwi2.ymparisto.fi/i2/19/index.html [uuteen ikkunaan]
Kuivaan aikaan virtauma on alle 5 m3/s, normaali kevättulva noin 40-60 m3/s. Paikasta ei ole tietoa näillä virtaumilla.
Tyyppi: Puljaus
Koskiluokitus:


Kuvaus
Toinen Mustijoen helmistä! (toinen on Jokimäenpato)
Autosillalta on noin 150 metrin matka kosken niskalle. Vasemmassa reunassa on patoluukku (ylöspäin nouseva). Keskiuomassa on ilmeisesti kalaportaiksi tarkoitettu uoma, oikessa reunassa on voimalaitos. Patokorkeus on noin 4 metriä.
Patoluukun takana on kallioon louhittu uoma, heti patoluukun taakse muodostuu suurilla virtaumilla erittäin voimakas stoppari. Patoluukku saattaa olla auki siten, että läpi mahtuu laskemaan, mutta ensin on ehdottomasti rekattava tuo mainittu stoppari, josta 120 m3/s virtaumalla voi olla vaikeuksia päästä uimallakin pois.
Noin 70 metriä patoluukkua alempana on virtaumasta/juoksutuksesta riippuen joko kalliota tai kunnon pelistoppari. Kesällä 2004 JussiT meni stoppariin pelaamaan. Heti stoppariin päästyään lähti Jussilta isosti holtitonta. Kun oli tarpeeksi tullut hapanta, odotti uintikeikka. Tämän jälkeen paikalle tulleet voimalaitoksen miehet avasivat patoluukun täysin auki ja näky oli kuin Zambesilta. Tämän pelihonton läpi virtasi nyt 115 kuutiota sekunnissa ja me pakattiin kamat autoon. Ohessa olevat kuvat on kyseiseltä reissulta.
Koskesta on aikoinaan purettu voimala, mutta vuonna 2004 Treksilän Voima rakensi tähän uuden voimalan. Voimalan rakentamisesta sekä vesioikeuksien käytöstä on ollut näkemyseroja paikallisten ja voimayhtiön välillä.
Pelihonton vesi kulkee siis vasemman reunan patoluukun läpi. Jos luukku on kiinni, ei stopparia ole. Ei ole tietoa, millainen paikka on normaalilla kevättulvalla (40-60 m3/s). Patoluukku on paikallisesti säädettävä (Treksilän Voima). Jos mietit ehdottaa patoluukkujen säätämistä esim. kisoja varten, niin ota ensin yhteyttä antti@koskimelonta.com.
Padon alla oleva stoppari 120 m3/s virtaumalla
Jussi Tanskanen stopparissa, patoluukku osittain kiinni
Pelistoppari 120 m3/s virtaumalla, patoluukku täysin auki
Vaaralliset paikat
Ehdottomasti rekattava ennen vesille menoa. Vasemmassa reunassa olevan patoluukun takana on korkealla vedellä erittäin voimakas stoppari, josta voi olla erittäin vaikeaa päästä pois (myös uiden). Patoluukusta 70 metriä alempana on suurella virtaumalla voimakas stoppari, joka saattaa aiheuttaa jäseniin ylimääräisiä liikeratoja.
Majoitus ym. oheispalvelut


Lähetetyt kommentit

********************************************************************
Kalaporras
mikko
85.77.247.156
08.08.2008

Se betoninen uoma on tukinuittoa varten valettu v. 1946. Uitto lopettiin joella -56.
Myöhemmin mustijokea ruopattessa -70 luvulla tulvaporttia on laajennettu.
Samoin alapuoleta on hävinnyt kaksi saarta nesteeen voimalaitoksen padon valmistuttua (veden pinnan nousu).

One thought on “Mustijoki”

Vastaa