Liakanjoki

Keräsen koski

Alkuperäinen lähettäjä: Mikael Lantto
Viimeksi muokattu/kommentoitu: 11.07.2007


Sijainti: N.25 km Torniosta pohjoseen on ennen semmosta pitkää suoraa silta jonka alta menee liakan joki. Koski alkaa melkein heti siitä ja veteen voi mennä siitä sillan alta. Ennen siltaa kääntyy sisämaahan päin ”Kourilehdon tie” jonka varrella on paikkoja josta kerätä kamppeet.
Vedenkorkeus:
Tyyppi: Puljaus
Koskiluokitus: II


Kuvaus
Koski toimii vain kevättulvalla muutamia viikkoja jäänlähdön jälkeen ja sitten uudemman kerran joskus Juhannuksen aikaan kun pohjosesta sulaa lumet. Koskessa on monta pientä mutta hyvää paikkaa jossa voi harjotella kärräreitä ym. Koskeen kannattaa mennä jonkun paikkakuntalaisen kanssa joka tietää paikat. Kun vesi laskee niin kosken loppuosassa on surkea surffiaalto johon ei kannata vaivautua.
Kuvia
Keräsenkoski1 [uuteen ikkunaan]
Keräsenkoski2 [uuteen ikkunaan]
Keräsenkoski3 [uuteen ikkunaan]
Vaaralliset paikat
Matalalla vedellä tosi kivinen.
Majoitus ym. oheispalvelut


Lähetetyt kommentit

********************************************************************
Tarkennuksia
Jukka Lantto
80.223.203.201
25.01.2003

Matkaa Torniosta on itse asiassa melko tarkkaan 21 km. Metsäinen mäki ennen siltaa on nimeltään Napinmäki – kyltti on tien poskessa.
Liakanjoen ylittävän maantiesilla vieressä on rautatiesilta jonka pilareita vasten painuvasta vedestä voi päätellä jotain.
Jos pilareita ympäröi ihan reilut kuohat, niin koskesta löytyy melontapaikkaa. Vielä sittenkin jos pilareita ympäröi vain pyörteet, on aloittelijoille paikkoja. Jos pyörteitä ei ole, niin parasta suunnata vaikka Vuento-Matkakoskelle. Ja jos pilareitten kengät näkyvät, niin sitten Matkakoskelle kokeneemmat ja Kukkolaan aloittelijat.
Täytyy ensi kesänä tutkia mikä pitää Matkakosken vedenkorkeusrobotin lukema olla että koskeen kantsii mennä.
Koskia on oikeastaan kaksi.
Yläkoski on tosi kivinen ja toimii vain isolla vedellä. Silloin on oikeassa reunassa heti niskalla luuppipaikka ja vasemassa reunassa sivusurffistoppari ym. Vähähköllä vedellä yläkoski on vain pujoteltava läpi.
Vielä keskivedellä on alakoskosken yläpäässä olevan ison kallion ja oikean rannan välissä aloittelijalle sopiva surfauksen ja peränupotuksen harjoittelupaikka. Surffiaalto on tosi epävakaa ja vaikea, mutta toisaalta siihen on helppo päästä molemmilta puolilta eikä tarvi kantaa tai edes rehkiä. Vähän alempana on matala köngäs, jossa kokemattomamman on oikein hyvä treenata sivusurffausta ja T-reskutusta.
Ihan alhaalla on vielä toinen iso kallio, jonka vasemmalla sivulla on isolla vedellä peränupotuspaikka ja mielenkiitoisia pyörteitä, joissa on makoisaa harjoitella eskimoa.
Heti sen alla kannattaa rantautua ja kiskoa vene törmän päälle tielle. Jos mökillä on ihmisiä, niin kysykää lupa pihanylitykseen.
********************************************************************
Sijainti
Antti
194.197.14.42
23.02.2003

Tarkat koordinaatit:
Itäistä pituutta: 24 astetta ja 04,2 minuuttia
Pohjoista leveyttä: 66 astetta ja 00,7 minuuttia

Vastaa