Tornionjoki

Kattilakoski

Alkuperäinen lähettäjä: Miku
Viimeksi muokattu/kommentoitu: 24.05.2005


Sijainti: Ylitorniolta n. 20km pohjoseen ruottin puolta. Kyltit tien vieressä ja niskan hevosenkenkästoppari näkyy tielle.
Vedenkorkeus:
Tyyppi: Freestyle
Koskiluokitus: ll-lll


Kuvaus
Koski toimii vain kun vesi on riittävän korkealla. Heinäkuussa ei varmaan kannata enää vaivautua.
Heti kosken niskalla on aivan mahtava pelipaikka. Keskellä on saari jonka ruotsinpuolen haaran könkääseen muodostuu koko joen levyinen hevosenkengän muotonen stoppari. Keskellä iso kieli. Isolla vedellä syntyy kielen molemmille puolille iso kaatuva aalto ja mitä lähempänä rantaa sitä enemmän se murtuu. Reunat vaarallisia. Saaren puolelle pääaallon jälkeen syntyy toinen ihan hyvä kaatuva aalto, jossa voi ylemmästä aallosta putoamisen jälkeen tehdä jonkulaisia liikkeitä.
Kun vesi laskee niin aalto muuttuu enemmän stoppariksi ja kärrynpyörät ja voltit on mahdollisia. Ei kovin tiukka. Todella hyvät akanvirrat molemmilla puolilla ja pyörteitä. Tosi isolla vedellä saaren päähän tulee ”mystery-hole”. Saanut nimensä ilmeisesti siitä että se katoaa täysin kun vesi laskee. Saaresta on tosi hyvä kuvata.
Saaren toisella puolella on keskellä jokea on aivan niskalla aika iso aalto jossa voi spinnailla ja bluntata. Pitää pudottautua ylhäältä.
Vähän alemmas akanvirran rajaan syntyy aaltojonoon iso kaatuva aalto. Tarvii olla paljon vettä, että se kaatuu.
Suomen rannassa on jotain pikkusia akanvirran rajoja. Hyviä alottelijoille.
Noin kosken puolivälissä on suomen puolella iso köngäs joka kannattaa ehdottomasti tarkastaa ennenkuin laskee. Jos laskee keskempää jokea niin ei ole mitään hätää. Keskelle köngästä sen alle tulee keskikokoinen aika pitävä stoppari. Holtittomia kärräreitä lähtee ja voltteja halusi tai ei. Tosi hauskaa! Jonkulainen akanvirtaki.
Sitte tuleeki jo makkarastoppari ruotsin rannalla. Tarvii paljon vettä että toimii. Hyvä alottelijoille. Ei akanvirtaa.
Makkarastopparin kohdalla on sitte se parkkipaikka johon autot pitää jättää…
Keskellä on taas kallio, matala semmonen joka katoaa, kun vesi nousee. Kallion virran puolelle tulee aloittelijaystävällisiä pieniä surffiaaltoja.
Samaisen kallion ruotsin rannassa, ihan rannassa, kodan vieressä on kiva pikku stoppari. Voi spinnailla jä kärrytellä ja on siinä volttejakin tehty.
Sitten mennään taas alaspäin. Ja taas on keskellä kallio. Kallion virran puolella on isoja aaltoja. Keskempänä virtaa aika iso vähän kaatuva aalto. Pitkällä paatilla hyvä surffiaalto. Lähempänä kalliota on enemmän kaatuva stoppari. Pystyy tekemään vasemman käden liikkeitä. Se on vähän vino keskelle käsin niin se meinaa heittää aina pois sieltä. Pitää kauhoa kovaa että ehtii hyvään akanvirtaan muuten joutuu meloon aika pitkästi takaisin.
Ja taas on saman kallion ruotsin rannassa aalto/stoppari. Kaksiosainen sellainen. Keskellä kieli. Spinnailuun ihan kiva ja kaks voi surffailla samaan aikaa…
Sitten vaan kun alkaa väsyttään niin äkkiä rantaan ja kajakkeja kantaan parkkipaikalle…
Tulvalla varmasti suomen paras paikka. Kaikille kaikkea! Kannattaa käydä.
Lisätietoja saa kun lähettää mulle sähköpostia…
Vaaralliset paikat
Niskan stopparin reunat on aika vaarallisia. Niin kova takasinveto että jos kontrolli lähtee niin eiku uimaan. Siinä on uinu vähän kaikki, mutta ei kannata alkaa varomaan sitä reunaa koska sitte on vaikeuksia päästä ite aaltoon eikä ole sitten niin hauskaa.
Sitten toinen vaarallinen paikka saattaa olla siellä keskivälillä koskea suomen puolella se köngäs. Ei ole huonoja kokemuksia mutta niitä saatta tulla jos laskee väärästä paikkaa…
Uiminen on turvallista. On aikaa kerätä kamppeet, kun akanvirrat on niin isoja.
Majoitus ym. oheispalvelut
Ravintola rannassa. Laavuja.


Kukkolankoski

Alkuperäinen lähettäjä: Mikael Lantto
Viimeksi muokattu/kommentoitu: 01.02.2010


Sijainti: Torniosta n.10km pohjoseen. Näkyy tielle ja on hyvät viitat.
Vedenkorkeus: Matkakosken vedenkorkeusrobotin puhelinnumero on 016-471612. Vedenkorkeus löytyy netistä osoitteesta http://www.kukkolaforsen.se [uuteen ikkunaan]
Tyyppi: Lasku/puljaus
Koskiluokitus: Taitaa olla III


Kuvaus
Isolla vedellä isoja aaltoja mutta ei kunnon puljauspaikkaa. Kun vesi laskee matkakoskella vähän reilu kahteen metriin tai yli niin Suomen puolen kallion molemmille puolille tulee aalto. Suomenpuolen aalto murtuu vähän, mutta ei ole kovin pitävä. Hyvä paikka harjoitella spinnejä! Lyhyt akanvirta. Jonkin verran aallon alapuolella on pari aika tiukkaa stopparia joista ainaki toinen pyörittelee aika inhottavasti. Väylän puolella kalliota on todella hyvä surffiaalto mutta erittäin lyhyt akanvirta. Ei kärsi kaatua. Ruottin puolellakin on jotaki pientä paikkaa mutta siellä on kivistä.
Loppu onkin sitten pelkkiä isoja aaltoja ja keskellä olevassa isossa ja vähän murtuvassa aallossa saa aika hyvät surffit jos vaan uskaltaa.
Kuvia
Kukkolankoski [uuteen ikkunaan]
Vaaralliset paikat
Se iso aalto siinä keskellä saattaa säikäyttää mutta siihen ei jää kiinni… ainakaan kovin pitkäksi aikaa.
Majoitus ym. oheispalvelut
Kosken rannalla pikku putiikki ja ruottin puolella voi yöpyä.


Lähetetyt kommentit

********************************************************************
Tarkennuksia
jukka lantto
80.223.203.201
25.01.2003

Muutamia tarkennuksia esittelyyn ja kokemattomamman melojan näkemystä asiaan.
Matkaa Torniosta on melkein täsmälleen 15 km.
Telttaan voi majoittua myös Suomen puolella, kohtuulliset saniteettitilat on.
Kajakit voi Koskipirtin parkkipaikalta kantaa rantaa pitkin niskalle, kunhan kysyy parkkipaikan yläpuolella olevan talon asukkailta pihan-poikki-kulkemisluvan… taitaa olla joidenkin kesäpaikka se talo.
Paatit saa veteen myös ajamalla reilut sata metriä Koskipirtiltä eteenpäin ja kääntymällä rantaan johtavalle tielle jonka päässä näkyy pikkuinen vanha tullin vartiomaja.
Mikaelin kuvaama kallio on aivan kosken niskalla. Jos siellä joutuu uimasilleen, voi uintireissusta tulla pitkäkin. Toisaalta uiminen ei ole kauhean vaarallista; viime kesänä melontaporukka ui koskea ihan tahallaan.
Aloittelijalle puljauspaikat on aika hankalia johtuen lyhyistä akanvirroista ja alla vaanivista stoppareista. Mutta laskemiseen paikka sopii kokemattomammallekin. Ensimmäisellä kerralla kannattaa linjata mainitun kallion oikealta puolelta (ylävirrasta katsoen) sen vierestä ja pysytellä melko lähellä vasenta rantaa. Ihan rannassa on stoppareita mutta 5-10 m ulompana on hyvä laskureitti jossa siinäkin on ihan vatsaa kurmaisevia aaltoja. Jos ylhäällä ei pidä varaansa vaan antaa vain mennä, niin virralla on taipumus viedä siihen Mikun mainitsemaan isoon aaltoon – se saattaa säikäyttää ensikohtaamisella.
Rantautuminen onnistuu heti koskipirtin alapuolella olevassa poukamassa tai vähän matkan päässä alempana olevan grillikioskin rannassa.
********************************************************************
Sijainti
Antti
194.197.14.42
23.02.2003

Tarkat koordinaatit
Itäistä pituutta: 24 astetta ja 02,0 minuuttia
Pohjoista leveyttä: 65 astetta ja 58,0 minuuttia

Vastaa