Ahvionkoski
Viimeksi muokattu/kommentoitu: 12.04.2011
Sijainti: Ahviolle Kehä III:lta 115 km, Kouvolasta 40 km
Valtatie 7:lta käännytään Pyhtään KK:lle, Kirkon jälkeen kääntyy vasemmalle (pohjoiseen) tie, jossa viitta Hirvikoski 17. Tie ajetaan päähän (sillan alla Hirvikoski), josta käännytään oikealle. Käänny 3 kilometrin jälkeen vasemmalle Anjala 17, jota jatketaan 4 kilometriä (loppu hiekkatietä), kunnes tulee varsin jyrkkä mutka vasemmalle ja mutkasta lähtee oikealle kaksi pientä hiekkatietä. Vasemmanpuoleinen (viitta Ahvionkoski) menee Kuovinkalliolle (kosken yläpuolelle, seuraa Kuovinkallion opasteita) ja oikeanpuoleinen kosken alapuolella olevalle uimarannalle.
Vedenkorkeus:
Vedenkorkeusrobotin puhelinnumero on 05-353 9189. Korkea vesi n. 230 cm ->
Vedenkorkeudet netissä: http://wwwi2.ymparisto.fi/i2/14/index1.html [uuteen ikkunaan]
Tyyppi: Puljaus
Koskiluokitus: I-II (matala/korkea vesi)
Kuvaus
Ahvionkoskelle voi lähteä melomaan kolmesta eri paikasta. Kuovinkalliolta ,Uimarannalta ,tai joen toiselta puolelta.
Päivän reissuille suositellaan uimarantaa tai kosken toista puolta.
Kuovinkallio sopii pidemmille oleskeluille.
Kuovinkalliolta ala virtaan lähtiessä tulee ensin pieni niva jossa on hyvä harjoitella virtaan menoa ,ja muuta perus juttua. Nivassa on myös pyörteinen akanvirta jossa on helppo upottaa perää. Nivan jälkeen vesi on pyörteistä.
Nivalta noin 500 metriä alavirtaan tulee Ahvionkoski. Ahvionkoski jakaantuu kahteen haaraan. Alhaalta päin,oikealla puolella sijaitseva haara on Martinkoski. Martinkoskessa on nopeasti virtaavaa vettä ja helppoja aaltoja. Martinkosken 1 aalto on vino ja hankala surffata.
Korkealla vedellä ei mitään toivoa. Alle 170cm vedenkorkeudella (kts vedenkorkeusrobotti) voi surffata ,tosin aalto vuotaa voimakkaasti molemmista nurkista, ja aaltoon pääsee vain kantamalla pitkän matkan.
Martinkosken vasemmassa laidassa olevan kiven luona on pieni aalto jota voi surffata. Aalto pumppaa ja pienellä kajakeilla aallossa on mahdollista tehdä endi. Muuten Martinkoskessa ei ole muuta erikosta.
Vasemmalla puolella sijaitsevassa koskessa on kahden kiven välissä hauska mini stoppari. Välillä vesi liimaa kajakin kiviin tehokkaasti kiinni.
Loppuen lopuksi ahvionkoskessa ei ole mitään rodeo tai keittynyttä melojaa ilahduttamaan.(paitsi hirmu alhaisella vedenkorkeudella) Kokeneiden kannattaa otaa suunta pernoolle. Mutta perustaitojen hankintaan Ahvionkoski sopii loistavasti.Turvallinen vaihtoehto jossa pää ei kolise kiviin.
Vaaralliset paikat
Lähes vaaraton tosin jos melot yksin virta vie pitkälle ennen kuin pääset rantaan
Majoitus ym. oheispalvelut
Kuovinkalliolla voi telttailla,siellä on myös tulisija ,ja märkiä puita. Ahvionkoulun voi vuokrata ja siellä on saunomis mahdollisuus.
1 Kuovinkallio, 2 Uimaranta, 3 Leiripaikka Hurukselantieltä, 4 Ahvion koulu, 5 ???-koski, 6 Martinkoski, 7 Puljauspaikka (=niva) Kuovinkalliolta tullessa
Lähetetyt kommentit
********************************************************************
Koulu
Antti
194.142.87.128
26.11.2002
—
Ahvion koulun vuokrausta voi tiedustella Eero Leinolta, numerosta 05-3539135. Majoitus erittäin edullinen sekä sauna löytyy.
********************************************************************
Joen toinen puoli..
Antti
194.142.87.128
26.11.2002
—
Joen toinen puoli tarkoittaa itäpuolta. Kuovinkallio ja uimaranta ovat länsipuolella.
Laitan tähän ajo-ohjeet lähiaikoina. Matkaa Helsingistä kertyy noin 140 km.
********************************************************************
Luokituksesta+majoitusta
Eetu
212.38.230.132
01.12.2002
—
En ole virallinen koskiluokittelija enkä ole esim. Norjan jokia laskeskellut, joten en voi niihin verrata, mutta kyllä Martinkoski ainakin tulvalla on minusta kakkonen. Totta kylläkin että vasemmasta reunasta (ylävirrasta katsottuna) pääsee laskemaan melko helppoa reittiä, mutta inkkarilla on suuremmalla lastilla vaikeuksia olla täyttymättä vedellä ilman peitettä. Joten ainakin retkeilijän (jos sattuu näille sivuille törmäämään) on syytä varautua hiukan keikkumaan.
Aholan lomalaitumelta vaativampi yöpyjä löytää maatilamajoitusta. Sijaitsee Hurukselan kylässä joen itäpuolella puolisentoista kilsaa Kuovilta ylävirtaan.
********************************************************************
???-koski
Antti
194.197.65.2
26.12.2002
—
Mikä on toisen haaran (läntinen) nimi?
********************************************************************
vaaralliset paikat
kari
195.197.81.153
04.01.2003
—
Vaaralliset paikat,
Matalalla (n.150cm) vedellä Ahvionkosken Martinkoski on alhaalta katsottuna oikeasta reunastaan matala (päävirran ja akanvirran rajassa) ja kivinen jos sattuu kaatumaan niin kaadu päävirrassa tai muuten kypäräsi saa uuden muotoilun.
********************************************************************
Sijainti
Antti
193.185.211.226
29.01.2003
—
Ahvionkosken tarkat koordinaatit:
Itäistä pituutta: 26 astetta ja 45,484 minuuttia (?)
Pohjoista leveyttä: 60 astetta ja 38,096 minuuttia (?)
Saamani uuden karttaohjelman mukaiset koordinaatit pyritään lisäämään kaikkiin kohteisiin mahdollisimman pian.********************************************************************
Ajo-ohjeet
Antti
212.213.244.89
25.07.2003
—
Lisäsin vihdoin ajo-ohjeet esittelyyn.
10.8.2003 tarkennettu ajo-ohjetta********************************************************************
luokitus
vim
195.156.248.91
19.07.2004
—
Kävin ekaa kertaa Ahviolla. Eetun kanssa samaa mieltä Martinkosken luokituksesta (vesi robotin muk. 242 cm). Vaikka ylhäältä vasen reuna suht. helppo, niin vetoa keskelle sen verran, että keskimääräinen retkimeloja tulee alas keskivirtaa ja peitteetön inkkari ainakin täyttyy.
********************************************************************
Päivitetty luokitusta
Antti P.
80.221.20.118
20.07.2004
—
Kosken luokitus muutettu ykkösestä I-II. Korkealla vedellä 2, matalalla I. Huom. Näillä sivuilla kerrotut luokitukset ovat suuntaa antavia, eikä niihin saa luottaa liiaksi. Jokaisen koskimelojan on itse pystyttävä arvioimaan koski suhteessa omiin melontataitoihinsa paikanpäällä.
********************************************************************
Koskien nimiä Ahviolla (Kotokoski ja Martinkosksi)
Antti Lappalainen
62.78.240.237
25.07.2004
—
Ahvionkosket soveltuvat lähes kaikille, siis muuhunkin kuin puljaukseen. Kosket sopivat hyvin eritasoiseen koulutukseen.
Martinkosken oikealla puolella olevan kapean kosken nimeä en tiedä, mutta oikealla rannalla oleva koksi on Kotokoski. Kotokosken ja sen keskimmäisen kosken pääsee ylös melomallakin, jos on papua ja sopiva kajakki. Martinkosken pääsee ylöspäin kantaen tai hyvällä moottoriveneellä.
********************************************************************
Sijainti
Santtu
80.221.62.161
28.06.2005
—
Sijainti kartalla
http://kansalaisen.karttapaikka.fi/linkki.html?x=3486653&y=6724633&scale=16000&text=Ahvio〈=FI [uuteen ikkunaan]
Hirvikoski
Viimeksi muokattu/kommentoitu: 03.01.2011
Sijainti: Pyhtään ja Ruotsinpuhtään rajalla, Kotkasta n.30km, Helsingistä n.120km. Ajo-ohje: Helsingistä 7-tietä PYHTÄÄN KK vasemmalle n.500m, josta edelleen vasemmalle HIRVIKOSKI n.17 km kosken ylittävälle sillalle. Parkkipaikka sillan kupeessa. Kotkasta 7-tietä SILTAKYLÄ oikealle, KUNNANTOIMISTO vasemmalle, HIRVIKOSKI oikealle n.1km, sitten HIRVIKOSKI oikealle n.15km, PYHTÄÄ vasemmalle ja olet sillalla. Kouvola 15-tielle Kotkaan n.20km, josta INKEROINEN oikealle n.1km, ELIMÄKI vasemmalle n.10km, SILTAKYLÄ vasemmalle n.5km, VASTILA oikealle n. 6km ja tulet Hirvikosken ylittävälle sillalle.
Vedenkorkeus:
Vedenkorkeusrobotin puhelinnumero 05-353 9189 (Ahvio)
Vedenkorkeudet netissä: http://wwwi2.ymparisto.fi/i2/14/index1.html [uuteen ikkunaan]
Tyyppi: Puljaus aloittelijasta eksperttiin
Koskiluokitus:
Kuvaus
Kosken kokonaispituus on noin kilometri ja pudotuskorkeutta 1,3metriä, mutta puljaajan mielenkiinto kohdistuu sillan alapuoliseen 100m osuuteen, jossa pudotus on n.70 cm. Vettä virtaa 70m leveässä uomassa 60-220 kuutiota sekunnissa eli veden määrä vaihtelee melkoisesti. Kosken alapuolinen joenosa on säännöstelty siten, että huhtikuun puolivälistä kesäkuun alkuun ja elokuun puolivälistä lokakuun puoliväliin vedenpinta on parikymmentä senttiä normaalia alempana. Silloin siis kosken pudotuskorkeus kasvaa huomattavasti. Hirvikosken luonteeseen vaikuttaa hyvin paljon virtaama ja pudotuskorkeus. Keväällä huipputulvalla alaveden ollessa alhaalla kosken voisi luokitella ehkä jopa kolmoseksi(oma arvio), mutta keskikesällä tai muina vähävetisinä kausina (alle 100 m3/s) se on nipin napin ykkönen. Parhaimmillaan koski on huhtikuusta juhannukseen ja syksyllä syyssateiden alettua (yli 160m3/s).
Kosken voi sivusuunnassa jakaa puoliksi. Vasen puolisko on matalaa ja kalliot jakavat sen kahteen eri uomaan. Reunimmaisessa on pieni puolen metrin köngäs. Keskimmäiseen uomaan muodostuu huipputulvalla pitävä pienehkö stoppari jossa voi jopa kärrytellä. Muulloin siinä on epämääräinen pikkuaalto ja virran reunat molemmin puolin. Pääuoma ja siten suurin osa vedestä kulkee oikeaa puoliskoa, joten virranpaine on suuri. Niskalla on muutama mukava wave wheel aalto ja selkeä V, jonka jälkeen on pitkä ristiaaltoileva osuus suvantoon. Kallioiden ja päävirran reunaan muodostuu se varsinainen Hirvikosken helmi; stoppari. Sen vasen reuna on matalaa (eli kypärää tarvitaan), mutta oikea reuna sopii mainiosti vasemmanpuoleisiin kärryihin ja muihinkin liikkeisiin. Tulvalla stoppari on melkoisen ärhäkkä ja poispääsy voi tuottaa ongelmia, joten en suosittele sitä silloin aloittelijoille. Huipputulvalla täytyy kokeneempienkin olla tarkkana ainakin hitaammilla paateilla, sillä pois päästäkseen on surffattava pitkälle päävirtaan. Hontolla on suorastaan loistava akanvirta. Hyvä pelipaikka on myös päävirtaan lähelle stopparia muodostuva suuri seisova aalto, jossa voi surffailla.
Kuvia
Luuppia Hirvikoskelta [uuteen ikkunaan]
Hirvikoski talvella [uuteen ikkunaan]
Vaaralliset paikat
Huipputulvalla suuri stoppari äityy kokemattomalle vaaralliseksi.
Majoitus ym. oheispalvelut
Kosken partaalla olevassa Vastilan seuratalossa toimii kesäsunnuntaisin kahvila taidenäyttelyineen. Kauppa on Hirvikosken puolella sillalta PYHTÄÄ suuntaan ensin 300m ja vasemmalle HIRVIVUOLLE 100m. Kesäviikonloppuisin toimii baari joka sijaitsee lauttarannassa Vastilan rannalla eli 200m koskelta alavirtaan. Hirvikosken ala-astetta (400m sillalta) vuokraa vanhempainyhdistys pienemmille ja suuremmille ryhmille kesäisin. Sopimuksesta myös muonitusta. Yhdistys vuokraa saunaa lauttarannassa Hirvikosken puolella, jossa on myös yleisessä käytössä katos, uimakoppi ja wc. Teltalle löytyy paikkaa lauttarannasta tai sillan kupeelta seuratalon läheltä, jossa on myös ulkowc.
Lähetetyt kommentit
********************************************************************
Vedenkorkeusrobotti
Antti
194.197.64.48
24.11.2002
—
Ahvion vedenkorkeusrobotin numero on 05-3539189 (Ahvio on Hirvikosken yläpuolella). Voiko tästä vedenkorkeudesta päätellä hyvin Hirvikosken toimivuutta?
********************************************************************
Vedenkorkeusrobotti
Eetu
212.38.230.132
01.12.2002
—
Itse en ole kyseiseen numeroon soitellut enkä siten ole seurannut sen antamaa lukemaa Hirvikoskella. Sillalta tilanteen tsekkaa helpommin! Kymihän haarautuu siinä välillä ja molempiin haaroihin (Kotkaan ja Ruotsinpyhtäälle) menee kutakuinkin saman verran vettä eli sikäli saattaisi antaakin osviittaa.
********************************************************************
Kuvia
Antti
193.185.211.226
27.01.2003
—
Lisätty Eetun lähettämät kuvat.
********************************************************************
Talvikuva
Eetu
212.38.230.113
27.01.2003
—
Kuvassa Hirvikosken virtaama on n.190m3/s mikäli oikein noita virtaamakäyriä tulkitsin.
********************************************************************
Sijainti
Santtu
80.221.62.161
28.06.2005
—
Sijainti kartalla.
http://kansalaisen.karttapaikka.fi/linkki.html?x=3481111&y=6722733&scale=16000&text=Hirvikoski&lang= [uuteen ikkunaan]
Hirvivuolle
Viimeksi muokattu/kommentoitu: 03.01.2011
Sijainti: Pyhtään ja Ruotsinpyhtään rajalla. N.120km Helsingistä, n.25km Kotkasta. 7-tieltä Siltakylän ramppeja alas, vasemmalle KUNNANTALO n.500m, VASTILA oikealle n.1km, VASTILA oikealle n.10km ja tulet Hirvivuolteen ylittävälle sillalle. Parkkitilaa on muutamalle autolle sillan kupeessa.
Vedenkorkeus:
Vedenkorkeusrobotin puhelinnumero 05-353 9189 (Ahvio)
Vedenkorkeudet netissä: http://wwwi2.ymparisto.fi/i2/14/index1.html [uuteen ikkunaan]
Tyyppi: Puljaus
Koskiluokitus:
Kuvaus
Hirvivuolteen säännöstelypato säätelee virtaamaa Kymijoen läntisessä haarassa. Pudotusta padon kohdalla on vajaasta metristä puoleen metriin ja virtaama vaihtelee 230 kuutiosta 60m3/s. Padossa on kolme luukkua jotka ovat auki tilanteen mukaan.
Oikeanpuoleiset luukut ovat nostettavia puuluukkuja ja ne ovat useimmiten kiinni. Tulvalla osa niistä on auki ja silloin padon alle syntyy pieni pelipaikka. Ei mikään luksus hontto, mutta sellainen jossa joku liike onnistuu.
Keskimmäinen luukku on isoin ja sellainen alta purkava. Se on vaarallinen etenkin suurella vedellä! Siitä menee lähes aina vettä ja sen alle muodostuu melkoinen syöveri josta melomalla ei pääse pois. Lähietäisyydeltä sen takaisinveto on melkoinen joten vaatii koko ajan tarkkaavaisuutta ettei vahingossa luiskahda umpikujaan. Jos sinne joka tapauksessa joku joutuu niin pelastaminen onnistuu mahdollisesti padolta köyden kanssa, mutta kalusto jää virtaan. Sen tähden mahdollisesti, että se edellyttää, että pitää kajakkinsa pystyssä tai pysyy uiden pinnalla mikä onnistuu vähällä vedellä. Tulvalla on hankalampaa ja uimaan joutuessaan virta imaisee helposti syvyyksiin ja päästää pintaan kaukana alavirrassa jos päästää. Hirvivuolle ei siis todellakaan ole leikkipaikka vaan koko ajan täytyy tiedostaa riskit ja sanomattakin lienee selvää, ettei ole suositeltavaa mennä yksin melomaan vaan porukassa. Mieluiten vielä yksi varmistaa sillalla köyden kanssa.
Luukuista pienimpään eli vasemman puoleiseen saa patoluukkua säätämällä varsin hyvän honton/aallon. Aallon muoto ja pitävyys riippuu virtaamasta, pudotuskorkeudesta ja luukun asennosta. Yleisesti ottaen pienemmillä virtaamilla on paremmat mahdollisuudet saada hyvä hontto säädettyä, koska silloin pudotuskorkeus on padossa suurimmillaan. Parhaimmillaankin hontto on hiukan toispuoleinen ja oikeaan reunaan syntyy helposti kieli josta tipahtaa helpommin pois. Mutta pienet puutteet eivät poista sitä tosiasiaa, että toimiessaan Hirvivuolle on parhaimpia mestoja Kymillä. Liikkeet kuin liikkeet onnistuu ja nopeutta aallossa on riittävästi vaativampaankin makuun. Rannan puolella on hyvä akanvirta. Virtojen raja on todella voimakas ja siihen muodostuu pyörteitä ja ”sieniä”. Uiminen ei täälläkään ole suositeltavaa sillä pyörteet imaisevat joskus jopa kokonaista kajakkia veden alle. Myös eskimon tekeminen tuottaa ajoittain vaikeuksia.
Hirvivuolle tarjoaa haastetta keskitasotaitoisesta aina huippuihin, mutta aloittelijoille sitä en suosittele. Varma eskimo, aukkopeite ja uimataito tarvitaan joka tapauksessa sekä tietysti kunnon kypärä ja tarpeeksi nostetta melontaliiveihin. Jokainen arvioikoon rehellisesti taitonsa jo rannalla niin ei tule turhia traumoja.
Valitettavasti Hirvivuolle harvemmin on säädetty melontakuntoon. Kuuskosken Petteri sai ympäristökeskuksen, jonka hallussa pato on, säätämään luukut SM-kisojen ajaksi ja aikaisemminkin. Kisojen jälkeen ympäristökeskus ilmoitti ettei enää sitä tee ilmeisesti onnettomuuksien pelosta. MaMelaiset ovat kuulemma myös yrittäneet taivutella heitä, mutta laihoin tuloksin kaiketi. Jaostolle olisi siinä hommia sillä vuolle toimisi parhaiten juuri silloin kun muut mestat ovat vähän veden takia huonoimmillaan.
Kuvia
Hirvivuolteen puuluukku [uuteen ikkunaan]
Surffi by Tuomas [uuteen ikkunaan]
Vaaralliset paikat
Hirvivuolle on kokonaisuudessaan vaarallinen. Keskiluukku etenkin. Suorakulmaiset rakenteet virrassa aiheuttaa rajuja virranrajoja, pyörteitä ja ”sieniä”, jotka poikkeavat luonnonkosken virtaamista ja voivat siten yllättää melojan. Virta imaisee uimarin helposti pitkäksikin aikaa veden alle. Lisäksi kukaan ei takaa millaisia rautoja on pohjassa joihin uimari sotkeutuisi. Riskit ovat kuitenkin hallittavissa kun ne tiedostaa. Eihän se automatkakaan koskelle aivan vaaraton ole.
Majoitus ym. oheispalvelut
Telttailu lienee mahdollista jokamiehen oikeuksien puitteissa oikealla rannalla padon yläpuolella. Valkmusan kansallispuiston luontopolku parkkipaikkoineen on noin kilometrin vuolteelta Kotkaan päin.
Lähetetyt kommentit
********************************************************************
Kuvia
Antti
193.185.211.226
27.01.2003
—
Lisätty Eetun lähettämät kuvat.
********************************************************************
Sijainti
Antti
212.213.248.19
31.01.2003
—
Tarkat koordinaatit:
Itäistä pituutta: 26 astetta ja 43,1 minuuttia
Pohjoista leveyttä: 60 astetta ja 35,0 minuuttia
********************************************************************
Sijainti
Santtu
80.221.62.161
28.06.2005
—
Sijainti kartalla.
http://kansalaisen.karttapaikka.fi/linkki.html?x=3484679&y=6719133&scale=16000&text=Hirvivuolle〈 [uuteen ikkunaan]
Kultaankoski
Viimeksi muokattu/kommentoitu: 03.01.2011
Sijainti: Kotkan ja Anjalankosken rajalla. Ajo-ohje: 7-tieltä Karhulan paikkeilta kohti ANJALAa ramppeja ylös tielle nro: 357. Ajetaan suoraan n.13km, vasemmalle KULTAAN KOSKIKEIDAS n.2km pientä hiekkatietä perille. Auton voi jättää melojille varattuun parkkiin Keisarin kosket oy:n Kultaan tukikohdan viereen rannan läheisyyteen.
Vedenkorkeus:
Vedenkorkeusrobotin puhelinnumero 05-353 9189 (Ahvio)
Vedenkorkeudet netissä: http://wwwi2.ymparisto.fi/i2/14/index1.html [uuteen ikkunaan]
Tyyppi: Puljaus
Koskiluokitus:
Kuvaus
Kultaankoski on kokonaisuudessaan hyvin leveä (jopa 0,5km!), matala ja kivinen koski jonka lukuisat saaret jakavat moniin uomiin, mutta pienestä (n.1,3m) pudotuskorkeudesta johtuen se on helpohko ykkösen koski(oma arvio). Luonteestaan johtuen se on oikeastaan monen pienen kosken rypäs. Vettä koskessa virtailee 100-440 m3/s.
Freestyle melojaa kiinnostaa koskessa lähinnä loppuosassa oleva puolen metrin köngäs. Sen löytää melomalla lähtörannasta suurin piirtein suoraan vastarannalle. Laakean kallion päälle muodostuu matala pieni stoppari ja muutama surffiaalto. Pystyliikkeitä ei oikein voi kalliopohjan läheisyyden vuoksi tehdä, mutta surffailu onnistuu mainiosti. Tosin korkealla vedellä onnistuu osaavalta jopa kärry syvässä reunassa, mutta tippuu pois. Myös inkkarilla voi surffailla peräkkäisissä pienissä aalloissa. Virranrajoja löytyy vedenkorkeudesta riippuen kivien kupeilta.
Stoppari toimii koko vuoden, mutta suurella vedellä parhaimmillaan. Honton akanvirta toimii parhaiten normaalivedellä. Tulvalla saa rehkiä enemmän, mutta ei tarvitse kanniskella paattia silloinkaan. Paikallinen matkailuyrittäjä koskiuittaa turisteja koskessa, joten välillä voi olla tungosta, mutta sopu antanee sijaa.
http://wwwvms.vyh.fi/syke/tietoj/hbvmallit/paijanne_14/1/kuusa.gif [uuteen ikkunaan] Kuusankosken jälkeen ei Kymeen laske merkittäviä jokia joten sieltä voi seurailla myös Kultaan virta
Vaaralliset paikat
Majoitus ym. oheispalvelut
Keisarin kosket oy:n Kultaan koskikeidas on aivan kosken partaalla. Sieltä saa palveluita muonituksesta ja majoituksesta lähtien vaikka ohjattuun kosken laskuun kumilautalla tai peräti koskiuintiin. Teltan voinee jokamiehen oikeudella pystyttää hiukan sivummalle.
Lähetetyt kommentit
********************************************************************
Sijainti
Antti
212.213.248.19
31.01.2003
—
Tarkat koordinaatit:
Itäistä pituutta: 26 astetta ja 47,0 minuuttia
Pohjoista leveyttä: 60 astetta ja 36,3 minuuttia
(Koordinaatit ovat stopparin kohdalle)
********************************************************************
Sijainti
Santtu
80.221.62.161
28.06.2005
—
Sijainti kartalla
http://kansalaisen.karttapaikka.fi/linkki.html?x=3488489&y=6721813&scale=16000&text=Kultaankosket&la [uuteen ikkunaan]
Pernoon kosket
Viimeksi muokattu/kommentoitu: 31.08.2007
Sijainti: Kotkassa, n.15km keskustasta. Ajo-ohje: 7-tieltä Karhulan liittymästä (liittymä nro 76) ylös ja rampista jatketaan pohjoiseen (vasemmalle Helsingistä päin tullessa) Karhulantielle. Jatka 3 km ja käänny vasemmalle Laajakoskentielle (kyltti Laajakoski). Tätä ajetaan 8,5 km ja kun tulee kyltti ”Yleinen tie päättyy” niin heti tämän jälkeen vasemmalle (viitta LATUMAJA). Pikkutietä parkkipaikalle noin 200 metriä ja olet perillä. Karttahakua käytettäessä osoite Laajakoskentie 880 antaa varsin hyvän lopputuloksen.
Auto on parasta jättää parkkipaikalle ja meloa ylemmille koskille, jos sinne halajaa. Ylimmälle koskelle eli Tormivirralle menee kyllä autolla ajettavia teitä molemmilla rannoilla, mutta ne ovat yksityisteitä, joten älkäämme käyttäkö niitä ilman lupia.
Vedenkorkeus:
Vedenkorkeusrobotin puhelinnumero 05-353 9189 (Ahvio)
Vedenkorkeudet netissä: http://wwwi2.ymparisto.fi/i2/14/index1.html [uuteen ikkunaan]
Tyyppi: Puljaus+lasku
Koskiluokitus:
Kuvaus
Pernoon kosket juoksuttavat Kymin itäisen haaran eli Kotkan haaran vesiä kolmessa portaassa yhteensä 3,5 metriä alemmas. Pituutta koskilla on kokonaisuudessaan 1,1km. Lukuisat saaret jakavat kosket moneen uomaan, joten yhteensä Pernoon kosket käsittävät n.11 eri koskea. Joen koko virtaama on 50-210m3/s, mutta yksittäisten haarojen vesimäärää on hankalampi arvioida.
Ylimmäinen koski eli Myllykoski haarautuu viiteen uomaan ja sen pudotuskorkeus on n.1,4m. Oikealla kumisee vesimäärältään ehkä suurin ja puljaajalle se mielenkiintoisin eli Tormi(n)virta (1,4m/150m/II?). Kosken niskalla on oivallinen pikkustoppari, jossa voi aloittelijakin treenata. Se on varsin pitävä, mutta melko matala joten sopii pätkäpaateille parhaiten. Kakkosaalto on suuri seisova aalto surffailijalle, joka suurella vedellä kaatuu. Vasemmasta reunasta, yleensä kielen erottamana, aalto on suurehko pitävä stoppari jossa onnistuu liikkeet kuin liikkeet. Heti stopparin jälkeen tai oikeastaan aallon sisällä on kiviä, joten matalalla vedellä hyvä kypärä on ehdottomasti tarpeen. Sopivalla vedellä stopparin jälkeen on vielä kolmosaalto, jossa taitavat surffailevat ja tekevät muitakin liikkeitä. Samoin kakkosaallon jälkeen on pienempi ja epävakaampi seisova aalto. Lopuksi on ristiaallokkoa ja aallokkoa, jossa oikealla ajoituksella wave wheel onnistuu mainiosti. Suurella vedellä loppuosassa koskea oikealla on vielä kiinniotettava aalto, jossa blunttailu onnistuu. Se, samoin kuin kolmosaalto on saavutettavissa suvannosta melomalla, mutta muuten paatti on aina kannettava ylävirtaan oikealta rannalta. Onneksi kantomatkaa ei ole kuin parikymmentä metriä kivikannaksen yli.
Seuraava haara vasemmalla on pienen saaren Tormivirrasta erottama, eikä ole kummoinen. Pieni hyvin matala stoppari löytyy. Keskimmänen haara on pieni ja seuraava vielä pienempi, melkein taitaa olla liian ahdas melottavaksi. Itäinen haara eli Vääränkoski (n.400m) on mielenkiintoisempi. Heti niskalla on vasemmalla rannalla kelpo virranraja kallion kupeessa. Koski jatkuu helppona ykkösenä, jossa voi treenata vastavirtastartteja kivien reunoilla. Pieni välisuvanto jossa virta kääntyy jyrkästi oikealle haarautuen samalla kahteen. Oikealla rannalla on suuri kivi, joka tekee sopivan virranrajan peränupotuksiin. Samoin kalliosaaren reunassa on varsin ottava virtojen raja. Sopivalla vedellä paikkaan muodostuu myös pieni surffiaalto. Vasemmalla on matalalla vedellä pieni tuju stoppari, Jojo, jossa voi jopa kärrytellä.
Keskimmäinen porras käsittää kolme koskea; Karkuuskosken R(a)uhankosken, ja Ruhanväärän. En ole varma missä järjestyksessä, mutta uskoisin Karkuuskosken olevan oikeanpuoleinen ja Ruhanväärä vasen. Pudotusta koskissa on n.0,8m ja pituutta 100-150m. Virtaamaltaan suurin ja myös suuriaaltoisin on Karkuuskoski. Siinä on yksi surffattava aalto. Pahan oloinen juuri pinnan alla oleva kivi heti alavirrassa rajoittaa kylläkin intohimoja hiukan. Vasemmalle kohti Ruhankoskea ja Ruhanväärä laskettaessa keskellä olevan suuren kiven vasemmalla puolen on pari pientä seisovaa aaltoa, joissa voi opetella surffausta mukavasti. Itse kiveä vasten voi tehdä vaikka rocksplätin. Oikeassa reunassa on parissa kohtaa virranrajoja joissa on mukava puljailla matkalla ylöspäin.
Alimmat kosket ovat nimeltään Sittaränni, Tukkiränni ja Pykinkoski. Sittaränni(1,3m/200m) vasemmalla tarjoaa freestailerille parhaimmat mestat. Heti niskalla oikean rannan tuntumassa on stoppari, Kinkkubingo, jossa pystyy vääntämään liikkeitä kuin liikkeitä. Ei kuitenkaan mikään helppo paikka ja jos mielii jättää kantohommat väliin on putoamisen jälkeen kiireesti melottava rantaan ja kiskottava sitä myöten takaisin hontolle. Keskellä koskea on reilun kokoinen, mutta matala stoppari, jossa ei kannata kauheasti turvallaan olla.
Tukkiränni virtaa keskimmäisenä käsittäen pitkän niskavirran ja suuren hevosenkenkäpohjastopparin ja on todella vaarallinen ainakin taitamattomalle. Vasemmasta reunasta pääsee kajakillakin läpi jollakin vedenkorkeudella ainakin wave wheelillä tai jollakin sellaisella, mutta keskeltä ei kannata yrittää. Kuulemma tukit ovat uittoaikoina saattaneet pyöriä hontossa viikkoja. Sinne ei siis ole menemistä ja lähellä palloilukinn vaatii tarkkuutta sillä takaisinveto honton alla on todella pitkä. Pykinkoskea oikealta laskettaessa tullaan honton oikealle puolen ja sen ohi. Siellä on saman tukkirännin kallion tekemänä pienempää stopparia ja sinne muodostuu kuulemma joillakin vedenkorkeuksilla kelvollisesti surffattava aalto. Tarkkana on kuitenkin syytä olla viereisen honton varalta. Pykinkoskesta erkanee vielä oikealle pieni Raakinkoski jota voi laskea, mutta ajolinja on valittava niin että väistää suuret kivet joihin virta törmää.
Pernoon kosket ovat eittämättä paras ympärivuotinen melontamesta Etelä-Suomessa. Parhaimmillaan se on korkealla vedellä, mutta kuivempinakin kausina löytyy jotakin melottavaa.
Video 25.8.2007 Kinkkubingosta [9 Mt] noin 170 m3/s virtaumalla, melojana Tuomas Kaukola. Virtauma vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen korkea.
http://wwwvms.vyh.fi/syke/tietoj/hbvmallit/paijanne_14/1/haarauma.gif [uuteen ikkunaan] Virtaama koko joessa. Lue kuvaajan yhtenäistä viivaa(Hav.virt. itähaaraan) E kirjaimen kohdalta
Vaaralliset paikat
Tukkiränni kokonaisuudessaan on hengenvaarallinen etenkin kokemattomalle, joten alimpien koskien keskimmäinen haara on syytä kiertää kaukaa. Kypärä kannattaa pitää muutenkin visusti päässä kivien varalta.
Majoitus ym. oheispalvelut
Sittarännin partaalla on latumaja, jota voi vuokrata käyttöönsä saunoineen. Parkkipaikan liepeillä on myös katos melojille, jossa voi kiskoa romppeita päälle. Lähimmät kaupat sun muut löytyvät Karhulasta reilun kymmenen kilsan päästä.
1 Torminvirta, 2 Virranraja, 3 Vääräkoski, 4 Jojo, 5 Karkuuskoski (!=kivi), 6 Ruhankoski, 7 Ruhanväärä, 8 Pykinkoski, 9 Tukkiränni (!), 10 Sittaränni (Kinkkubingo)
Lähetetyt kommentit
********************************************************************
Koskien nimet
Antti
194.197.65.2
26.12.2002
—
Tuliko koskien nimet oikein tohon kuvaan? (lähinnä keskimmäinen porras eli 5-7)
********************************************************************
Nimet
Eetu
212.38.230.99
27.12.2002
—
Joo, kyl ne taitaa olla oikein.
********************************************************************
Sijainti
Antti
212.213.248.19
31.01.2003
—
Tarkat koordinaatit:
Itäistä pituutta: 26 astetta ja 47,0 minuuttia
Pohjoista leveyttä: 60 astetta ja 36,3 minuuttia
(koordinaatit ovat Kinkkubingon kohdalle, eli parkkipaikan kohdalla koskessa)
********************************************************************
Latumaja
Antti
193.185.211.226
24.02.2003
—
Latumajaa voi kysellä Karhulan ladulta. (nettisivuilta, kohdassa hallitus, löytyy majaa hoitavan henkilön yhteystiedot)
http://www.suomenlatu.fi/karhulanlatu/ [uuteen ikkunaan] www.suomenlatu.fi/karhulanlatu
********************************************************************
Tukkirännistä
Mika Lähdekorpi
194.100.113.203
25.02.2003
—
Tukkirännin stopparista pystyy vähällä/keskivedellä laskemaan myös keskeltä läpi. Keskeltä löytyy nimittäin kohtia, jossa vasta-aalto on yllättävän pieni ja takaisinveto miltei olematon. Korkealla vedellä ei homma toiminut ja poistumisen stopparista suoritin uimalla. Stopparin kovasta maineesta en nimittäin ollut ennen kyseistä uintireissua ollut kuullut mitään!!!
********************************************************************
Osoite
Antti
193.185.211.226
06.05.2005
—
Latumajan osoite on suunnilleen Laajakoskentie 800, Kotka.
http://kartat.eniro.fi/reittipalvelu/ [uuteen ikkunaan] Eniron reittipalvelu opastaa perille..
********************************************************************
Sijainti
Santtu
80.221.62.161
28.06.2005
—
Sijainti kartalla
http://kansalaisen.karttapaikka.fi/linkki.html?x=3489697&y=6718497&scale=16000&text=Latumaja&lang=FI [uuteen ikkunaan]
Koivukoski
Viimeksi muokattu/kommentoitu: 03.01.2011
Sijainti: Kotkassa keskustasta n.8km. 7-tieltä SUTELAn ramppeja alas(liittymä nro:73) ja kohti PERNOOta eli pohjoista. N. 3,3km suoraan ja käänny oikealle pienelle sivutielle. Risteys on ensimmäisessä vasemmalle kaartuvassa mutkassa. Pikkutietä 50m ja sitten vielä pienempää tietä vasemmalle ja olet perillä.
Vedenkorkeus:
Vedenkorkeusrobotin puhelinnumero 05-353 9189 (Ahvio)
Vedenkorkeudet netissä: http://wwwi2.ymparisto.fi/i2/14/index1.html [uuteen ikkunaan]
Tyyppi: Puljaus ja lasku
Koskiluokitus:
Kuvaus
Kymijoen itäisen eli Kotkan haaran jakautuessa edelleen Langinkosken haaraan tulee ensimmäisenä vastaan Koivukoski. Koivukoskessa on omaan uomaansa rakennettu voimalaitos ja luonnonuoma on padottu. Pääosan vuodesta luonnonuoma on kuivillaan, mutta tulvalla siitä juoksutetaan vettä aikatavalla, jolloin koskenlaskijalle tulee laskettavaksi pari koskea eli Koivu- ja Tomsankoski.
Heti kohta padon alle eli Koivukoskeen muodostuu sopivalla eli varsin runsaalla juoksutuksella oikein hyvä stoppari. Siis ei aivan luukkujen alle, jonne tosin myöskin tulee semmoiset hässäkät joihin ei ole asiaa, mutta kuutisenkymmentä metriä alavirtaan. Honton syntymiseen vaikuttaa paitsi vesimäärä niin myös se missä suhteessa padon kaksi suurta luukkua ovat auki. Muistaakseni oikean eli rannanpuoleisen luukun pitää olla auki enemmän kuin vasemman. Silloin oikean rannan tuntumaan muotoutuu pitävä hontto, jossa onnistuu liikkeet yhtälailla sekä oikealle että vasemmalle. Hontto on nopea ja melkoisen raju, joten aivan noviiseille se ei varmaankaan sovellu. Rajuus ja pitävyys kylläkin riippuu paljolti vesimäärästä. Rannan puolella on akanvirtaa, mutta putoamisen jälkeen sinne on suoriuduttava nopeasti jottei joudu kantopuuhiin. Siksi toisekseen eskimon on syytä nousta nopeasti muutenkin, sillä piakkoin honton alla on melkoinen kivikko. Lisäksi olen huomannut kivikossa ainakin keskemmällä jokea rautaromua, joten lienee paikallaan tsekata nekin ettei satu haaveria. Hyvä kypärä on ainakin tarpeen.
Koivukoski toimii vain tulvalla eli yleensä keväisin muutaman viikon tai ehkä vain päivän ajan. Toimiessaan se sitten onkin käymisen arvoinen paikka vaikka kauempaakin. Tosin luukkujen asento voi vaihdella milloin vain, joten perillä saattaakin odottaa yllätys. Eli kantsii kysellä paikallisilta milloin toimii. Jos joku taho (esim. jaosto?) saisi sovittua, että luukkuja voisi säätää sopivaksi niin hontto toimisi ehkä hiukan pidempään. Saattaisi onnistuakin koska pato toimii kaukosäädöllä Imatralta.
Kuvia
Koivukoski [uuteen ikkunaan] Koivukosken aalto suurimmillaan. Petteri: ”Stoppari on tässä kunnossa aika hevi. Sopivalla virtauksella Koivukosken stoppari on parasta mitä härmästä löytyy”
Vaaralliset paikat
Patoluukkujen suuret möyhyt kannattaa kiertää kauempaa. Hontossa puljatessa niihin ei ole kuitenkaan vaaraa joutua. Honton alapuolinen kivikko. Romuraudat eivät käsittääkseni aiheuta vaaraa hontossa pyöriessä koska ne ovat keskemmällä, mutta olisihan nekin hyvä sieltä siivota pois.
Majoitus ym. oheispalvelut
Automarket 3,5km 7-tien läheisyydessä, Kotkan ja Karhulan palvelut n.8km, Joen vasemmalla rannalla alavirtaan n.1km on Munkkisaaren maja kesäravintola, kalastusluvat(lohi nousee Koivukoskeen asti), majoitusta yms. Perille pääset 7-tieltä seuraamalla Siikakosken viitoja. Myös siltä puolen pääsee Koivukosken läheisyyteen, mutta kantomatkaa kertyy joitakin satoja metrejä.
Lähetetyt kommentit
********************************************************************
Kuva lisätty
Antti
194.197.14.234
22.01.2003
—
Esittelyyn liitetty Petterin lähettämä kuva.
********************************************************************
Sijainti
Santtu
80.221.62.161
28.06.2005
—
Sijainti kartalla
http://kansalaisen.karttapaikka.fi/linkki.html?x=3492833&y=6712793&scale=16000&text=Koivukoski&lang= [uuteen ikkunaan]
Koivukoski-Tomsankoski-Siikakoski-Kokonkoski-Kyminkartanonkoski/Langinkoski
Alkuperäinen lähettäjä: Eetu Ahtiainen
Viimeksi muokattu/kommentoitu: 03.01.2011
Sijainti: Kotkassa. Koivukoskelle 7-tieltä SUTELAn ramppeja alas kohti PERNOOta eli pohjoista. N. 3,3km suoraan ja käänny oikealle pienelle sivutielle. Risteys on ensimmäisessä vasemmalle kaartuvassa mutkassa. Pikkutietä 50m ja sitten vielä pienempää tietä vasemmalle ja olet perillä.
Langinkoskelle 7-tieltä SUTELAn liittymästä (nro73) kohti MUSSALOa. Seuraa KESKUSTA viittoja n.2km niin tulet Langinkosken ylittävälle sillalle jonka jälkeen oikealla on parkkipaikka.
Vedenkorkeus:
Vedenkorkeusrobotin puhelinnumero 05-353 9189 (Ahvio)
Vedenkorkeudet netissä: http://wwwi2.ymparisto.fi/i2/14/index1.html [uuteen ikkunaan]
Tyyppi: Lasku ja matkan varrella puljaus
Koskiluokitus:
Kuvaus
Koivukoski-Langinkoski osuus on ehkä parhaiten laskuun soveltuva pätkä koko Kymijoella. Etenkin ensimmäiset pari kilometriä on mukavasti virtaavaa vettä koski toisensa perään Kokonkoskelle saakka. Myös Langinkoski tarjoaa laskijalle kyytiä useamman sadan metrin verran. Siinä välissä on valitettavasti kahden kilometrin suvanto, mutta kyllä siitä sisulla selviää lyhyemmälläkin paatilla. Pudotusta reitillä on noin 11m ja pituutta 4,5km. Heti Kokonkosken jälkeen pääuomasta haarautuu pieni Huumanhaara, jota voi myös laskea merelle saakka.
Vettä virtaa Langinkosken haarassa läpi vuoden, mutta parhaimmillaan se on tulvalla, sillä vähällä vedellä Koivukosken voimalasta juoksutetaan vain minimimäärä eli 50m3/s ja silloin Koivukosken luonnonuoma on kuivillaan. Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että Langinkosken haaran kosket ovat hyvin kivisiä eli hiukan toista kuin muualla kymillä. Tästä seuraa, että vähällä vedellä homma menee lähinnä kivien kiertelyksi. Tulvalla virtaama on aivan toista luokkaa ja silloin on syytä suunnata Kotkaan kauempaakin. Tulvahuippu ei kestä yleensä montaa päivää/viikkoa joten pitää olla tarkkana. Koskissa on niukalti oikein hyviä ja selkeitä puljaus paikkoja Koivukosken honttoa lukuun ottamatta, mutta etenkin huipputulvalla etsivä löytää pelipaikkoja muualtakin matkan varrelta.
Hauskuus alkaa siis Koivukoskelta(150m/1,3m). Se on selostettu tarkemmin omassa esittelyssään, joten ei siitä tässä ole syytä paljoa sanoa. Laskijan kannattaa tyrkätä kajakkinsa/kanoottinsa virtaan melko läheltä patoa jottei missaa koko koskea. Jos hontto on toiminnassa, niin siitä on hyvä aloittaa. Selkein laskureitti on kuitenkin tois puol jokkee eli vasemman rannan tuntumassa. Kannattaa muistaa, että keskiosissa koskea on kivien seassa rautaromua ja väistää paikka. Myös vasemmalta rannalta pääsee hyvin vesille.
Välissä on pieni suvanto josta lasku jatkuu Tomsankoskeen(250m/1,5m). Kalliosaari jakaa kosken kahtia. Selkein laskureitti pääuomaa seuraillen vasemmalta. Huomion arvioista on, että virta painaa helposti saaren tuntumaan ja sen lähellä on vaikeasti huomattava kivi. Lopussa on mukavaa aallokkoa.
Hiukan suvantoa ja Ruhanvuolle imaisee kyytiinsä. Tästä alkaa erikoiskalastusalue, nouseehan lohi Koivukoskeen asti ja siitä kalaportaan kautta ylemmäskin, eli lohen onkijat valloittavat joen vasemman rannan kahlaten joskus pitkällekin virtaan. Suosittelen melomista oikean rannan tuntumassa, jotta kalastajat eivät suotta kimpaantuisi. Joen varteen on rakenneltu joitakin tulipaikkoja joita kyllä saa vapaasti käyttää. Ruha on yksinomaan perhostelijoille varattu alue ja siellä on yksi tulistelupaikoista.
Siikakoski(200m/1,8m) on vuorossa seuraavana. Koski jakautuu useaan eri uomaan joista laskukelpoisin on vasen. Kosken niska on kuuluisa lohen ottipaikka, joten lähes aina loppukesästä myöhäiseen syksyyn ja muulloinkin rantakivillä on heittokalastajia vispaamassa viehettä virtaan. Eli kannattaa katsoa ettei lyijypuntti lennä niskaan. Ainakin kokemattomammille ja ensikertalaisille suosittelen etukäteistutkimusta Siikakoskeen. Homma onnistuu helposti rantautumalla vasemmalla rannalla olevien kallioiden tuntumaan. Samalla voi pitää taukoa pidempäänkin ja käydä vaikka syömässä kosken läheisyydessä olevassa ravintola Munkkisaaren majassa. Sieltä saa myös kalastusluvat joelle kuten myös majoitusta, ohjelmapalveluja yms. Nimensä ravintola on saanut kosken keskellä olevasta saaresta. Aikoinaan Venäjän vallan ajalla ortodoksimunkit kalastelivat lohta koskella ja he jättivät jälkensä niin Siikakoskelle kuin myös Langinkoskelle. Munkkisaaressa on edelleen niistä päivistä säilynyt ja entisöity kappeli, jonne ei muuten kuin vesitse pääsekään. Eli jos kiinnostaa niin käy ihmeessä.
Itse koski alkaa koko väylän levyisellä hiukan vinolla seisovalla aallolla/stopparilla. Tuo vinous aiheuttaa harmillisesti sen ettei surffaaminen joitakin sekunteja kauempaa tahdo onnistua. Aivan oikeassa reunassa on hiukan pitävämpi pätkä, muttei sen kummempi. Toisaalta aivan vasenta reunaa kannattaa välttää kallion reunassa olevan melkoisen hässäkän vuoksi . Vauhdilla selviää helpohkosti aallon läpi ja sen jälkeen laskureitti jatkuu kivisessä koskessa jossa ei oikein selvää päävirtaa ole. Pohjakosketuksiin saa varautua. Oikean reunan suuren kiven puskuriaalto kannattaa ottaa huomioon nimimerkillä kokemusta on! Myös kiven oikealla puolen rannassa on kaatunut koivu vedessä ja mahdollinen vaaranpaikka. Koski päättyy suvantoon jossa saattaa olla verkkoja pyynnissä, mutta yleensä ne ovat lähempänä oikeaa rantaa, jolloin niihin ei pitäisi olla kovin suurta vaaraa joutua. Kannattaa kuitenkin tsekata varsinkin jos on epäilys että loppumatka tullaan uiden alas.
Vasemmalla on uimaranta ja tulipaikka kuivattelua varten. Reitti jatkuu pienenä koskena ja vuolteena kahden saaren jakaessa vettä eri uomiin. Kiviä väistellen matka sujuu joutuisaan kohti Kokonkoskea(250m/1,9m). Koski ei ole niitä helpoimpia, joten se olisi syytä katsastaa ennakkoon, mutta se on varsin hankalaa onnistuen kyllä oikealta rannalta. Kosken niskalla saari jakaa uoman päävirran ollessa oikealla. Samalla se tekee mutkan oikealle ja heti vasemmalle. Rantaudu ennen oikealla rannalla olevaa suurta vaalea kartanomaista rakennusta. Kyseessä on tosin aidattu yksityisalue, mutta uskoisin etteivät omistajat tule haulikolla pois ajamaan jos pysyy rantakallioilla. Korkealla vedellä helpoin laskureitti kulkee aivan oikean rannan viertä. Kuivemmalla se mataloituu melkoiseksi kivikoksi. Toinen hiukan haastavampi reitti menee päävirtaa seuraillen. Ensin saaren rannan läheltä päävirran oikeaa reunaa väistäen stopparin vasemmalta ja toisen oikealta alas suvantoon. Reitillä on syytä pysyä muuten voi tulla uintireissu. Oikealla olevien matalien stopparien, joita on hankala nähdä ylävirrasta, lisäksi varottavana on pari nopeassa päävirrassa olevaa kivien taakse muodostunutta stopparia ja loppuvirrassakin on muutama hankalasti huomattava pintakivi. Puljauspaikkoja ei valitettavasti tässäkään koskessa liiemmälti ole. Ehkä aivan oikealla olevat pari pientä seisovaa aaltoa ja mahdollisesti huipputulvalla päävirrassa olevat stopparit saattavat olla tarpeeksi syviä.
Kokonkoski päättyy suvantoon, jossa saattaa myös olla verkkoja. Suvannossa joki haarautuu. Vasemmalta lähtee pieni Huumanhaara, jota pitkin pääsee myös aina merelle saakka. Heti alkuun on Huumanhaaran mielenkiintoisin koski eli Kyminkartanonkoski(200m/2,2m). Virtaama joessa on niin pieni, että voisi puhua jo creek-melonnasta ja vähällä vedellä se kuivuukin melkein kokonaan. Jo ennen niskaa pitkä kapea saari jakaa uoman kahteen. Saaren kautta kulkee joen ylittävä kävelyreitti joten heti niskalla on alitettava silta molemmin puolin. Vasen uoma on kivisempi ja matalempi, mutta suorempi. Oikea on enemmän kalliopohjainen ja siten mukavampi laskea. Sieltä laskettaessa on kuitenkin erityisesti varottava vanhan myllyn raunioita. Osa vedestä nimittäin edelleen ohjautuu myllyä pyörittäneen turbiinikuilun kautta ja sinne ei saa joutua! Laskureitti kulkee aivan saaren rantaa, sillan ali ja vasemmalle ohi myllyn kanavan. Loppu on sitten rennompaa laskemista. Parisen kesää sitten kaksi kaverusta laskivat pienillä kumiveneillä reittiä tietämättä myllynraunioiden vaarasta ja ajautuivat turbiinikuiluun. Vettähän siitä ei mene kovinkaan paljoa, mutta silti siihen muodostuva pyörre imaisee syvyyksiin ja purkaa veden rakennelman toisella puolella alakanavaan. Toinen jätkistä oli ollut veden alla melko pitkän aikaa, jopa minuutin, mutta molemmat selvisivät kuitenkin. Nyt yläkanavaan on laitettu paksuja köysiä virran poikki joista saa otteen joutumatta pyörteeseen, mutta helpommalla pääsee kun kiertää koko hoidon.
Kyminkartanonkosken jälkeisen suvannon ylittää tie Kyminlinnasta Korkeakoskelle ja silta on yksi mahdollinen lopettamispaikka. Suvannon jälkeen tulee rautatiesillan alla pieni koski ja kohta toinen. Loppumatka merelle on tasaista ja melontareissun voi halutessaan päättää venevalkamoiden ohi melottuaan 7-tien sivulla kulkevan paikallistien kupeeseen.
Langinkosken haara jatkuu Kokonkosken suvannosta pienenä Hinttulan koskena ja alittaa vanhan Viipurintien maantiesillan. Myös tämä paikka on mahdollinen retken päätepiste. Sillalta joki jatkaa rauhallisena kulkuaan ohittaen Kyminlinnan linnoituksen ja alittaen 7-tien piskuiselle Tattarinkoskelle. Suvanto-osuus jatkuu aina kävelyriippusillan ali Langinkosken niskalle. Tämä joen pätkä on soutu-uistelijoiden kalastusaluetta joiden siimoja kannattaa kierrellä.
Langinkoski(650m/3,2m) on kolmiportainen ja yksi Kymin suurimmista koskista. Ylin ja keskimmäinen eli se suurin koski ovat lähes yhdessä, joten ennakkotarkastus kannattaa suorittaa heti alkuun. Oikealta tosin menee pieni rosvoreitti ohi kosken. Sitä en ole laskenut, mutta sieltä pitäisi päästä ohi kaikkien kolmen kosken. Vasemmalta virtaa myös pienempiä uomia saarten lomassa läpi luonnonsuojelualueen. Ennakkotarkastusta varten on hyvä rantautua saareen pääuoman vasemmalle rannalle. Samalla kertaa voi tsekata ensimmäiset kosket ja ei sinne alimmallekaan koskelle aivan mahdoton matka ole kävellä samalla reissulla. Tarkastuksen ohella voi ihailla kosken partaalla komeilevaa keisarillista kalastusmajaa. Venäjän keisari rakennutti itselleen lohestusmökin 1800-luvulla ja nyt siitä on tehty museo. Myös oikean rannan kallioilta voi kosken katsella.
Ensimmäinen koski on kivinen ja leveä. Selkein reitti on vasemmassa reunassa. Toisessa koskessa kalliot puristavat uoman komeaksi könkääksi. Keskellä samoin kuin oikealla on stoppari. Laskureitti kulkee joko aivan vasenta rantaa kalliota raapien tai keskiviivan oikealta puolen stoppareiden välistä niitä molempia hipoen tai oikeastaan osittain läpi laskien. Myös aivan oikealta suurien kivien oikealta puolen pääsee, mutta kannattaa varoa kallioon pultattuja rautoja. Ne saattavat tökätä odottamatta kajakin pohjaan. Mehevintä on laskea stoppareiden välistä jolloin pääsee parhaimpiin loppuaaltoihin.
Alimman kosken niskalla silta menee joen yli. Ehkä selkein reitti on vasemmalta kivikot väistäen. Tai sitten oikealta, jossa on pitkä ja viisto seisova aalto. Kiviä kannattaa varoa täälläkin. Sillan pielessä vasemmalla rannalla on parkkipaikka, jonne voi auton jemmata odottamaan. Langinkoskesta löytyy jonkinlaisia puljauspaikkojakin. Könkään stopparit tarjoavat tulvalla kyytiä niihin uskaltautuville joskaan ei ehkä parhaalla mahdollisella pidolla ja matalan veden aikanakin spinnit onnistuu. Huipputulvalla kannattaa tsekata myös ylimmän kosken oikeaan laitaan tuleva matala stoppari ja alimman kosken viisto aalto. Langinkoski laskee suoraan Suomenlahteen. Jonkin sadan metrin melontamatkan päässä merelle päin vasemmalla rannalla on Kotkan Melojien kanoottivaja. Sinne on myös hyvä lopettaa virkistävä koskiretki.
Vaaralliset paikat
Koivukosken patoluukut ja kivikon rautaromut. Siikakosken koivurytö ja mahdolliset verkot. Kokonkosken matalat stopparit, pintakivet kovassa virrassa ja mahdolliset verkot. Kyminkartanonkosken vanha myllyraunio kurimuksineen. Langinkosken oikean rannan kallioissa olevat rautatangot.
Majoitus ym. oheispalvelut
Munkkisaaren maja ravintola- majoitus- ja ohjelmapalveluineen. Langinkosken keisarillinen kalastusmajan museo. Kotkan palvelut lähietäisyydellä: keskustaan 5-7km