Kymijoki – Ahvionkoski

Luokitus: I-II
Melontakausi: Jäitä lukuunottamatta ympäri vuoden

Ahvionkoski on hyvä koskimelonnan perusteiden harjoitteluun, mutta freestyleen koskialue ei tarjoa sopivia stoppareita taikka aaltoja. Varsinaisen kosken yläpuolella oleva vesistö on upea ja tutustumisen arvoinen (Kuovinkallion ja kosken välinen alue, molemmat haarat). Joki virtaa kohti etelää, pääuoman jatkaessa kohti Kultaankoskea. Uimarannan tuntumasta lähtevä läntinen uoma ohittaa Kultaankosken, tätä uomaa pitkin päätyy helposti Hirvivuolteen haaraan.

Loading map...

Loading


 
Vedenkorkeus

Ympäristöhallinnan vesistöennusteet
Käyrää klikkaamalla Ympäristöhallinnon vesistöennusteisiin

Kuvaus
Ahvionkoskelle voi lähteä melomaan kolmesta eri paikasta. Kuovinkalliolta, uimarannalta tai joen toiselta puolelta.
Päivän reissuille suositellaan uimarantaa tai länsirantaa. Kuovinkallio sopii pidemmille oleskeluille.
Kuovinkalliolta alavirtaan lähtiessä tulee ensin pieni niva, jossa on hyvä harjoitella virtaan menoa ja muita perusjuttuja. Nivassa on myös pyörteinen akanvirta jossa on helppo upottaa perää. Nivan jälkeen vesi on pyörteistä.
Nivalta noin 500 metriä alavirtaan tulee Ahvionkoski. Ahvionkoski jakaantuu kahteen haaraan. Ylhäältäpäin katsottuna vasemmalla puolella oleva haara on Martinkoski. Martinkoskessa on nopeasti virtaavaa vettä ja helppoja aaltoja. Martinkosken 1. aalto on vino ja hankala surffata, etenkään korkealla vedellä ei ole mitään toivoa. Alle 170cm vedenkorkeudella (kts vedenkorkeusrobotti) voi surffata, tosin aalto vuotaa voimakkaasti molemmista nurkista ja aaltoon pääsee vain kantamalla melko pitkän matkan.
Martinkosken vasemmassa laidassa olevan kiven luona on pieni aalto jota voi surffata. Aalto pumppaa ja pienellä kajakeilla aallossa on mahdollista tehdä endi. Muuten Martinkoskessa ei ole muuta erikosta.
Vasemmalla puolella sijaitsevassa koskessa on kahden kiven välissä hauska mini stoppari. Välillä vesi liimaa kajakin kiviin tehokkaasti kiinni.
Loppuen lopuksi Ahvionkoskessa ei ole mitään freestylemelojaa ilahduttamaan. Kokeneiden kannattaa ottaa suunta Pernoolle tai Hirvikoskelle. Mutta perustaitojen hankintaan Ahvionkoski sopii loistavasti. Turvallinen vaihtoehto jossa pää ei helpolla kolise kiviin.
Vaaralliset paikat
Ei erityisen vaarallisia paikkoja. Martinkosken uinneista voi tulla hieman pitkiä, mutta virta rauhottuu ja kamojen keräämiselle on aikaa.
Majoitus ym. oheispalvelut
Kuovinkalliolla voi telttailla, siellä on myös tulipaikka ja laavu. Isommalle porukalle Ahvionkoulun vuokraaminen on hyvä vaihtoehto. Tiedustelut Eero Leino 05-3539135.