Tammerkoski

Kohdekuvaus: Toni Lähteenmäki
Tammerkoski on Näsijärven ja Pyhäjärven välissä sijaitseva koski, jolla on pudotuskorkeutta 18 metriä ja se on valjastettu täysin sähköntuotantoon. Keväällä maaliskuussa pyhäjärven pintaa on laskettu sen verran, että ratinan suvantoon kehräsaaren ja koskikeskuksen väliin muodostuu 1-luokan koski.
Vedenkorkeustiedot:
Pyhäjärven pinnan korkeuden voi katsoa: http://wwwi2.ymparisto.fi/i2/35/l352111001y/wqfi.html
Tammerkosken reaaliaikaiset juoksutukset http://www.tampereenkaupunki.com/mobiili/koski.php
Jotta koskeen muodostuu surffattava aalto, Pyhäjärven pinnan on oltava 76,4 metriä tai alle ja Tammerkosken juoksutuksen yli 60m3. Tammerkoski osallistuu vuorokausi ja viikko säännöstelyyn, joten on todennäköisempää että arkipäivänä Tammerkosken juoksutus on kohdallaan.
Tyyppi: Puljaus
Koskiluokitus: 1
Sijainti: Ratinan suvanto, Tampere
Aika: Maaliskuu
Put-in/Take-Out: Ratinan stadionin takaa, uuden kävelysillan alapuolelta löytyy laituri.
Kuvaus: Pyhäjärven pinnan ollessa alhaalla ja Tammerkosken juoksutuksen ollessa kohdallaan muodostuu Kehräsaaren ja Koskikeskuksen välissä olevan kävelysillan alapuolelle 1-luokan koski ja pieni surffiaalto. Surffiaaltoon pääsee käsiksi kehräsaaren puolelta akanvirrasta. Surffiaalto on luonteeltaan hyvin purkava ja jopa spinni vaatii hyvää tekniikkaa pysyäkseen sisällä. Tammerkoski on mansen koskimelojien perinteinen kaudenavauspaikka; keväinen maaliskuinen päivä, aurinko paistaa ja lämmittää poskipäitä ja ihmiset ovat kerääntyneet katsomaan ja kannustamaan kävelysillalle näitä karpaaseja, jotka pelleilevät tuossa hyisessä virtaavassa vedessä. Eli aina kun ollaan päivällä melottu Tammerkoskessa, niin yleisöä on ollut paikalla vähintään 10 silmäparia, joten jonkun sortin katutaiteilijaksi meloja joutuu/pääsee. Ei kannata erikseen tulla yli 100 kilometrin päästä, mutta jos olet muuten Tampereella maaliskuussa tai olet paikallinen, niin kannattaa avata kausi Tammerkoskessa.
Vaaralliset paikat: Vesi on kylmää maaliskuussa, ja ylös suvannosta ei pääse kuin stadionin puolelta, joten eskimon täytyy olla 100 prosenttinen vaikka selkä laahaisi kosken pohjaa. Lisäksi jos alkaa uiskentelemaan ratinan suvannosa maaliskuussa saattaa hätäisimmät ohikulkijat soittaa palokunnan paikalle. Kosken pohjassa on ihmisten sillalta heittämää rojua esim. polkupyöriä, liikennemerkkejä, lasipulloja jne. jne.

Vastaa