Summajoki

Summajoki – Yleistä tietoa ja retkireitit

Alkuperäinen lähettäjä: Antti Paavilainen
Viimeksi muokattu/kommentoitu: 03.01.2011


Sijainti: Katso koskiesittelyistä
Vedenkorkeus:
Vedenkorkeudet netissä: http://wwwi2.ymparisto.fi/i2/13/index.html [uuteen ikkunaan]
Tyyppi: Lasku, koskiretki
Koskiluokitus:


Kuvaus
Summajoki laskee Enäjärvestä Suomenlahteen. Joki on melko pieni, mutta siinä on muutamia melottavia koskia. Lähes kaikki merkittävät koskipaikat ovat olleet aikoinaan myllyjen, sahojen sekä voimaloiden käyttöön valjastettuja, joten rannoilla/koskissa on varsin paljon raunioita jäljellä ja tämä tulee huomioida meloessa (vaarapaikat ym.). Kosket on muutenkin pääosin kivisiä ja matalia, eikä ne sovellu freestylemelontaan vaan lähinnä kosken laskemiseen ja koskiretkeilyyn.
Joki/kosket ovat melottavissa ainakin kevättulvalla, myöskin matalalla tulvalla (esim. kevät 2003). Joella ei ilmeisesti ole vedenkorkeuden mittauspaikkaa/robottia eikä muutenkaan ole tarkempaa tietoa, miten vedenkorkeus käyttäytyy pitkin vuotta, esim. kesällä ja sateiden jälkeen.
Merkittävät kosket ylhäältä lähtien ovat Turpaankoski, Keisarinkoski, Myllykoski ja Pitkäkoski, joista on tehty esittelyt.
Summajoki soveltuu hyvin koskiretkeilyyn. Lähtöpaikaksi voi valita joko Turpaankosken tai Myllykosken ja lopetuspaikaksi Pitkäkoski, joihin kaikkiin pääsee autolla lähelle koskea. Turpaankoskelta on pari-kolme kilometriä Keisarinkoskelle (putous padolta) jonka jälkeen on varsin pitkästi tasaista seuraavalle kunnon koskelle, Myllykoskelle. Silloin tällöin on pieniä koskia/nivoja, mutta ne ovat aika mitättömiä. Keisarinkosken ja Myllykosken välissä on oikealla rannalla Partiolaisten maja, jossa voinee pitää tauon ja syödä eväitä. Myllykoskelta on arviolta muutama kilometri Pitkäkoskelle joka on siis viimeinen koski.
Pidempi retki kestää 4-5 tuntia ja se sisältää paljon sileällä melomista, varsinkin jos ollaan liikkeellä lyhyillä kajakeilla. Pidemmillä kajakeilla (4-5 m) matka taittuisi mukavammin, mutta silloin varsinaisten koskien laskeminen rajoittuisi lähinnä vain Turpaankoskeen ja Pitkäkoskeen.
Koskimelontaretkenä parempi retki olisi Myllykoski-Pitkäkoski, tällöin retken pituudeksi tulisi arviolta 1,5 h.
http://koulut.etela-karjala.fi/marko/tarinat/Summajoki/tarina_summajoki.htm [uuteen ikkunaan] Eetu Ahtiaisen tarina Summajoelta
Vaaralliset paikat
Koskien esittelyt ovat tehty yhden reissun (vedenkorkeuden) perusteella, joten esittelyihin tulee suhtautua varauksella. Joen luonteeseen kuuluen joessa on paljon kaatuneita puita, ajelehtineita tukkeja ym. vaarallisia tekijöitä. Em. syistä johtuen on järkevää tarkistaa kaikki kosket etukäteen rannalta, jos ei koskikokemusta ole reilusti. Keisarinkoski ja Myllykosken yläosa on ehdottomasti tarkastettava.
Majoitus ym. oheispalvelut


Lähetetyt kommentit

********************************************************************
Koskia Pitkäkoskelta alajuoksuun
Eetu
212.38.230.95
07.05.2003

Merelle asti Summajokea laskevalle tiedoksi, että alajuoksulla on vielä muutama pienehkö koski. Pitkäkoskelta n. 2,5km melomisen jälkeen vastaan tulee kaksiosainen koski. Ensimmäinen porras on n.1,5 metrin pudotuksen omaava lyhyt kalliopohjainen koski. Toinen porras on laskukelvoton pato. Eli ajoissa rannalle ja kantohommiin. N. 6km jokea ja järveä toiselle maininnan arvoiselle koskelle. Alussa myllypato joka ehkä laskettavissa ja loppu ränniä.
********************************************************************
Vedenkorkeudet
Antti
84.231.158.8
23.04.2005

Nykyään löytyy käyrät puron virtaumalle. Kaitsu ja Hiltus-Jussi olivat olleet 12.4.2005 melomassa 17 m3/s virtaumalla ja tämä on ilmeisesti aika paljon, katso Kaitsun kommentit.
http://wwwi2.ymparisto.fi/i2/13/index.html [uuteen ikkunaan] Vedenkorkeudet netissä
index.cgi?sivu=keskustelu.cgi&id=287 [uuteen ikkunaan] Kaitsun kommentit keskustelupalstalla

Keisarinkoski

Alkuperäinen lähettäjä: Antti Paavilainen
Viimeksi muokattu/kommentoitu: 03.01.2011


Sijainti: Ajo-ohje 7-tieltä: Karhulan ja Haminan välistä tielle 15 kohti pohjoista 3,5 km, Oikealle kääntyy tie 3712 (viitta Metsäkylä), joka ajetaan päähän asti (10 km). Vasemmalle, tielle 371 jota 4,5 km ja sitten oikealle (viitta Ruotila). Hiekkatietä ajetaan päähän asti (9 km), jonka jälkeen käännytään oikealle (tie 375). 2 km ja oikealle kääntyy hiekkatie (viitta Haapala) jota hieman alle 6 km ja käänny oikealle (700 metriä ennen uutta tienviittaa Haapala), 500 metrin päässä on Keisarinkoski.
Sijainti kartalla (aukeaa uuteen ikkunaan)
Vedenkorkeus:
Vedenkorkeudet netissä: http://wwwi2.ymparisto.fi/i2/13/index.html [uuteen ikkunaan]
Tyyppi: Lasku
Koskiluokitus:


Kuvaus
Keisarinkoski on Summajoen toinen merkittävä koski tai oikeastaan kyseessä ei ole koski, vaan pato, jolla on pudotusta n. 2 metriä. Keisarinkoski on arviolta 3 km Turpaankosken alapuolella.
Patoaukkoja on kaksi, joista vasen on erittäin pahan näköinen ja saattaa olla jopa laskukelvoton eikä tätä käsitellä tässä esittelyssä. Oikeanpuoleinen aukko on reilu 5 metriä leveä ja siinä on pudotus kahdessa portaassa, ensin 0,5 m luiska, jonka jälkeen 1,5 metriä vapaata pudotusta.
Alastulo tulee tehdä putouksen oikeaan reunaan, sillä vasemmassa reunassa (lähes putouksen keskiosaan asti) vesi tulee suoraan pinnassa oleville kiville. Laskulinjan voi korkealla vedellä ottaa mahdollisesti suoraan oikeasta reunasta, mutta matalammalla vedellä on laskettava niskalta keskeltä viistosti kohti oikeata johtuen patoon asennetuista V-mäisistä (siis V-muotoinen) veden ohjausraudoista, joiden kohdalla saattaa olla liian matalaa (raudan osuessa kanootin pohjaan saattaa kanootti kääntyä poikittain luiskan kohdalla…)
Alastulopaikka (oikea reuna) ei ole sekään kovin syvä (keväällä 2003 laskettiin ja oli vain 0,5 metriä), joten alastulo tulee tehdä mahdollisimman tasapohjaisena, jottei nokka kopsahda pohjaan.
Paikka on syytä katsoa etukäteen ja se onnistuu rantautumalla maihin oikealle puolelle ja kävelemällä risukon läpi padolle.
Vaaralliset paikat
Vasen haara vaarallisen näköinen (~V). Oikea haaran 1,5 metrin putous, jonka alastulossa ei välttämättä ole kovin syvää (vedenkorkeus vaikuttaa, oikeassa reunassa syvempää kuin vasemmalla)
Majoitus ym. oheispalvelut


Lähetetyt kommentit

********************************************************************
Rautoja pohjassa?
Eetu
212.38.230.95
07.05.2003

Tuli mieleen, että kukaan ei tiettävästi ole tutkinut vähällä vedellä kosken pohjaa. Eli siellä saattaa olla esim. rautoja tms. Tosin kukaan ei ole niihin laskiessaan osunut, mutta laskua harkitsevalle tiedoksi sellainen mahdollisuus.
********************************************************************
Ajo-ohje
Eetu
212.38.230.95
07.05.2003

Muuten ohjeet samat kuin Turpaankoskelle, mutta käänny n.700m ennen toista HAAPALAn risteystä oikealle. Puoli kilsaa ja olet perillä.
********************************************************************
Sijainti
Santtu
80.221.62.161
28.06.2005

… kartalla.
http://kansalaisen.karttapaikka.fi/linkki.html?x=3506729&y=6739431&scale=16000&text=Keisarinkoski&la [uuteen ikkunaan]

Myllykoski

Alkuperäinen lähettäjä: Antti Paavilainen
Viimeksi muokattu/kommentoitu: 03.01.2011


Sijainti: Ajo-ohje 7-tieltä: Karhulan ja Haminan välistä tielle 15 kohti pohjoista 3,5 km, Oikealle kääntyy tie 3712 (viitta Metsäkylä), joka ajetaan päähän asti (10 km). Vasemmalle, tielle 371 jota 4,5 km ja sitten oikealle (viitta Ruotila). Hiekkatietä jatketaan 2 km, jonka jälkeen käännytään uudestaan oikealle (viitta Ruotila), tie päästä (1,5 km) käännytään vasemmalle ja kosken puolivälin ylittävälle sillalle on matkaa noin 300 metriä. Sijainnin koordinaatit: 27 astetta 5.3 minuuttia itäistä, 60 astetta 42,2 minuuttia pohjoista.
Vedenkorkeus:
Vedenkorkeudet netissä: http://wwwi2.ymparisto.fi/i2/13/index.html [uuteen ikkunaan]
Tyyppi: Lasku
Koskiluokitus:


Kuvaus
Sillalta kosken niskalle on kuljettava oikeata rantaa (matkaa noin 100 m), koska vasemmalla rannalla on mökki, mahdollisista poluista ei ole tietoa.
Myllykoski on Summajoen ensimmäinen ”kunnon” koski. Se on kaksiosainen, yläosa on vedenkorkeudesta riippuen joko kaksi tai kolmihaarainen. Korkealla tulvalla keskimmäinen haara on helpoin, jossa lasketaan kallioluiskia alas.
Matalalla tulvalla keskimmäinen haara poistuu ja tilalle tulee saari, josta pääsee katsomaan kosken ja tarvittaessa myös kantamaan kanootin kosken ensimmäisen osan yli.
Matalalla tulvalla (kevät 2003)
Vasen haara on laskukelvoton, johtuen kosken yli kaatuneista puista. Lisäksi vasemman haaran alussa joutuu laskemaan myllyn raunioiden seassa ja ainakin teräviä kiviä sekä pinnalla että pohjassa, myös vanhoja raudoituksia saattaa olla jäljellä.
Oikea haara on matalalla vedellä siis ainut laskukelpoinen reitti ja se on tarkastettava maalta. Aluksi on noin 4 metriä leveä uoma, jossa pientä aallokkoa noin 30 metriä, jonka jälkeen noin 2-3 metriä korkea ja noin 5 metriä pitkä kallioluiska, jonka jälkeen lähes metrin korkuinen vesiseinä, josta virta jatkaa matkaa jyrkästi vasemmalle. Vesiseinän sisältöä ei ole tutkittu, mutta todennäköisesti siinä on ainakin matalaa. Turvallisinta siihen on laskea sivuttain mahdollisimman vasempaan reunaan. Oikeassa reunassa paikka on jonkin verran pitävä ja ainut poiskulku on seinän (stopparin) vasemmasta reunasta. Laskulinja kannattaa siis valita aivan uoman vasemmasta reunasta ja juuri luiskan niskalla tulee kääntää nokka kohti vasenta ja vesiseinästä tukea. Tämän jälkeen voi rantautua saareen ja kantaa ylös uutta laskua varten.
Tämän jälkeen on vielä alle 50 metriä pientä aallokkoa, kivikkoa ja risukkoa(kaatuneita puita jne), joka saattaa vaikeuttaa matkantekoa saaresta alaspäin. Välissä on lyhyt suvanto, jossa joki tekee S-mutkan ja kosken loppuosa alkaa sillan kohdalta. Ainakin kokemattomien on syytä tarkistaa loppuosa ja sen voi tehdä rantautumalla suvannossa vasemmalta.
Sillan jälkeen vasemmassa reunassa on kosken loppuosan vaativin kohta, viisto vesiseinä, joka on päävirrassa ja jossa virtaus on keskelle päin. Paikan voi meloa läpi, jos taitoa riittää, mutta sen voi myös ohittaa melomalla sillan jälkeen heti oikealle. Sillan alla oikeassa reunassa/keskellä on kiviä (ainakin matalalla tulvalla), jolloin sillan alla on melottava vasenta reunaa, josta päävirta jatkaa matkaa kohti vesiseinää, eli heti kivien jälkeen oikealle.
Pari puolenmetrin köngästä ja loppu onkin helppoa laskua/kolistelua. Rantautuminen vasemmalta, josta helppo kantaa takaisin ylös.
Vaaralliset paikat
Kosken yläosassa vasen haara laskukelvoton. Oikeassa haarassa luiska, joka päättyy vesiseinään, joka on jonkin verran pitävä ja mahdollisesti matala stoppari.
Majoitus ym. oheispalvelut


Lähetetyt kommentit

********************************************************************
Sijainti
Santtu
80.221.62.161
28.06.2005

… kartalla.
http://kansalaisen.karttapaikka.fi/linkki.html?x=3505065&y=6732598&scale=16000&text=Myllykoski&lang= [uuteen ikkunaan]

Pitkäkoski – keskeneräinen

Alkuperäinen lähettäjä: Antti Paavilainen
Viimeksi muokattu/kommentoitu: 03.01.2011


Sijainti: Ajo-ohje 7-tieltä: Karhulan ja Haminan välistä tielle 15 kohti pohjoista 3,5 km, Oikealle kääntyy tie 3712 (viitta Metsäkylä), joka ajetaan päähän asti (10 km). Vasemmalle, tielle 371 jota 2 km ja oikealle kääntyy pieni tie (viitta Pitkäkoski 1). Vajaan kilometrin päässä silta, jonka jälkeen heti oikealla pysäköintiin sopiva paikka. Sijainnin koordinaatit: 27 astetta 4.1 minuuttia itäistä, 60 astetta 40,3 minuuttia pohjoista.
Vedenkorkeus:
Vedenkorkeudet netissä: http://wwwi2.ymparisto.fi/i2/13/index.html [uuteen ikkunaan]
Tyyppi: Lasku
Koskiluokitus:


Kuvaus
Esittelyä ei ole kirjoitettu. Jos tunnet paikan, niin laita esittely kommenttina tai esittele kokonaan uutena kohteena. Tää on ihan vauhdikas laskupätkä, Summajoen parhaita koskia.

Turpaankoski

Alkuperäinen lähettäjä: Antti Paavilainen
Viimeksi muokattu/kommentoitu: 01.02.2010


Sijainti: Ajo-ohje 7-tieltä: Karhulan ja Haminan välistä tielle 15 kohti pohjoista 3,5 km, Oikealle kääntyy tie 3712 (viitta Metsäkylä), joka ajetaan päähän asti (10 km). Vasemmalle, tielle 371 jota 4,5 km ja sitten oikealle (viitta Ruotila). Hiekkatietä ajetaan päähän asti (9 km), jonka jälkeen käännytään oikealle (tie 375). 2 km ja oikealle kääntyy hiekkatie (viitta Haapala) jota 6 km ja kääntyy uudestaan oikealle (viitta Haapala), 700 metrin päässä on joen ylittävä silta, jota ennen oikealla on pysäköintiin sopiva paikka. Sijainnin koordinaatit: 27 astetta 7.3 minuuttia itäistä, 60 astetta 45,9 minuuttia pohjoista.
Vedenkorkeus:
Tyyppi: Helppo lasku (retken aloituspaikka)
Koskiluokitus:


Kuvaus
Turpaankoski on Summajoen ensimmäinen koski, jonka niskalla on Enäjärven säännöstelypato, jonka jälkeen on noin 100 metriä koskea, jossa pudotusta 1-2 m. Koski on helppo mutta on varsin kivinen. Lisäksi pensaiden/puiden oksat ulottuvat paikkapaikoin yli kosken ollen juuri veden pinnan yläpuolella. Veteen pääsee patoluukun jälkeen oikeasta reunasta jossa vesi virtaa, eikä se siten sovi välttämättä aloittelijoille, helpompi lähtöpaikka on kosken vasemmalla puolella ensimmäisten kuohujen jälkeen.
Tätä koskea ei kannata lähteä vain laskemaan, vaan tämä voi toimia pidemmän retken lähtöpaikkana. Katso lisää retkistä Summajoen esittelystä.
Vaaralliset paikat
Koski on helppo mutta kivinen, kannattaa tarkistaa, ettei kosken yli ole kaatunut puita/paksuja oksia.

Vastaa