Lieksanjoki – Neitikoski

Luokitus: I-II
Melontakausi: Jäitä lukuunottamatta ympäri vuoden

Neitikosken aalto on yksi Suomen suosituimmista melontakohteista. Neitikosken vahvuutena on sen toimintavarmuus. Neitikoskella voi meloa freestyleä sulan veden aikaan lähes 100 % varmuudella.

Loading map...

Loading


Vedenkorkeus

Ympäristöhallinnan vesistöennusteet

Ympäristöhallinnan vesistöennusteet Käyrää klikkaamalla Ympäristöhallinnon vesistöennusteisiin

Kuvaus
Neitikoski sijaitsee Lieksassa Ruunaan retkeilykeskuksen välittömässä läheisyydessä, noin 30 km Lieksan keskustasta itään. Neitikoski on osa Ruunaan koskialuetta ja Neitikoskessa on koskialueen suurin yksittäinen aalto.
Koskella käy sekä suomalaisia että venäläisiä melojia läpi koko kesän. Myös kaupalliset kumilautat ja koskiveneet laskevat koskea kesällä hyvin useasti. On sovittu, että ylävirrasta tulevat lautat ja veneet kysyvät pystymelalla, onko koski vapaa laskua varten. Tähän melojat vastaavat alavirrasta pystymelalla, jos koski on vapaa. Poikkimelaa näytetään, jos kumilautan tai veneen täytyy odottaa. Neitikosken ylä- ja alapuolella on tyyni järvi, joten vähäisemmälläkin melontakokemuksella pärjää. Uintien sattuessa on pelastus helppoa joko järvellä takaisin kajakkiin nousemalla tai rantaan hinaamalla. Neitikoski päästää uimarin tai kaatuneen kajakin pois nopeasti.
Keväällä sulamisvesien vaikutuksesta vesi nousee noin kesäkuun alkuun asti ja alkaa sitten laskea hitaasti. Veden ollessa yli 110 m3/s (sillalla oleva mittari noin 8) Neitikoski on aaltomainen, mutta murtuu pohjalle saakka. Tällöin aaltoliikkeitä tehdessään melojan pitää meloa räjähtävästi saadakseen kajakin irti vedestä. Vedenkorkeuden noustessa yli 120 m3/s (laituri noin 9,5) alkaa Neitikoski olla jyrkempi aalto, jossa aaltoliikkeet onnistuvat helpommin. Neitikoskeen mennään yleensä korkealla vedellä sisälle retkeilykeskuksen vastakkaiselta rannalta (metsän puoli) ja veden laskiessa retkeilykeskuksen puolelta (laiturin puoli). Molemmilta puolilta pääsee sisään kaikilla vedenkorkeuksilla. Veden laskiessa alle 100 m3/s alkaa Neitikosken metsänlaidasta tulla hontto ja keskelle alkaa muodostua kieli, jonka yli on joskus vaikea surffata tietyillä vedenkorkeuksilla. Matalalla vedellä Neitikoskessa erottuu selkeästi metsänlaidan honttomaisempi osa ja laiturin puolen surffattava aalto. Neitikoskella voi meloa vielä ainakin 40 m3/s (laiturimittari noin -1) virtaamalla, kunhan varoo honton pisimmälle kaatuvaa kohtaa. Matalalla vedellä keula tai mela kolahtaa monesti liikkeissä pohjaan, mutta meloja ei lyö itseään yleensä pohjakiviin.
Neitikoski
Aallon kaatuessa pohjalle asti, on paikka oivallinen voltin harjoitteluun


Tuomas Kaukolan video Vimeossa kuvaa hyvin, miten Neitikoskella voi viettää laatuaikaa
Vaaralliset paikat
Ei vaarallisia paikkoja, huomioi kuitenkin kumilautat ja koskiveneet, eli katse ylävirtaan!
Majoitus ym. oheispalvelut
Ruunaan retkeilykeskus aivan kosken tuntumassa. 6-7 hengen mökkejä, 4 hengen aittoja, telttailupaikat sekä ravintola. Muista testata ”Hyppy Neitikoskeen” 🙂
Lisätietoja http://www.ruunaa.fi
Esittelyn laatija: Olli Nyrhilä (2014)