Aurajoki

Halistenkoski

Alkuperäinen lähettäjä: Antti Paavilainen
Viimeksi muokattu/kommentoitu: 16.04.2006 


Sijainti: Turku, parin kilometrin päässä keskustasta. Gregorius IX:n tie menee kosken ylitse. Käänny Hämeen valtatieltä Halisten tielle, muutaman sadan metrin päästä olet sillalla.
Vedenkorkeus: Vedenkorkeus löytyy netistä osoitteesta http://wwwi2.ymparisto.fi/i2/28/index.html [uuteen ikkunaan]
Tyyppi:
Koskiluokitus:


Kuvaus
Aurajoessa vesi virtaa vain tulva-aikoina, jolloin virtaumaa voi olla yli 50 kuutiota sekunnissa, kesäisin virtauma voi laskea alle 2 kuution.
Padottu Halistenkoski ei tiettävästi tarjoa erityistä mielenkiintoa koskimelonnan harrastajalle. Padon jälkeen voi koskessa harrastaa tulva-aikana virtaavassa vedessä melontaa, mutta esimerkiksi padon yli laskeminen ei näytä mahdolliselta ellei kosken vasemmassa laidassa olevia metalliluukkuja pidetä kiinni (ilmeisesti ei pidetä tulvan aikaan) ja vedenkorkeus altaassa pääse nousemaan.
Kevään 2006 tulvahuipun aikana padon yli tuli vain hieman vettä (kuva) ja patoluukuista oli tällöin avoinna osittain vain toinen, joten allas tuskin pääsee tulvimaan normaaleilla tulvilla.
Padon yli laskemisen edellytyksiä eivät myöskään paranna luiskan alla kalliossa pystyssä sojottavat 30 cm pitkät tapit (ilmeisesti rautaa).
Kosken alaosassa on virranrajoja ja sopivalla virtaumalla koskeen saattaa muodostua joitain pieniä pelipaikkoja (näistä ei tietoa).

Kuva otettu 15.4.2006, virtaumatietoja ei ollut kirjoitushetkellä vielä saatavilla (arviolta 40-50 m3/s).
http://www.aurajoki.net/Pdf/Retkelle%20Aurajokilaaksoon.pdf [uuteen ikkunaan] PDF-tiedosto jossa infoa Aurajoesta
Vaaralliset paikat
Mahdollisesti harjaterästappeja pystyssä luiskan alla olevassa kalliossa.
Majoitus ym. oheispalvelut


Nautelankoski

Alkuperäinen lähettäjä: Antti Paavilainen
Viimeksi muokattu/kommentoitu: 13.10.2009 


Sijainti: Lieto, katuosoite Nautelankoskentie 48. Kartan paikanpäälle löytää myös helposti osoitteesta http://opaskartta.turku.fi/ ja valitsemalla Nimistöhakemisto ja hakusanaksi Nautelankoski. Turku-Hämeenlinna tieltä (10) hyvät opasteet.
Turusta 19 km koilliseen, Helsingistä 165 km (länsi/luode).
Vedenkorkeus:
Vedenkorkeus löytyy netistä osoitteesta http://wwwi2.ymparisto.fi/i2/28/index.html [uuteen ikkunaan], katso kohdasta Hypöistenkoski.
Tyyppi: Lasku
Koskiluokitus: 4 – 4+


Kuvaus
Aurajoessa vesi virtaa vain tulva-aikoina, jolloin virtaumaa voi olla yli 50 kuutiota sekunnissa (alajuoksulla), kesäisin virtauma voi laskea alle 2 kuution.
Kaksiosainen Nautelankoski on Aurajoen suurin koski ja siinä on varsin jämäkkä laskupätkä ainakin tulvalla. Pudotusta noin 600 metrin matkalla on yhteensä 17 metriä. Yläosassa on n. 7 metriä pudotusta sadalla metrillä. Niskalla oleva pato on leveä, jonka jälkeen vesi ahtautuu sillan alta kohti pitävää stopparia. Sillan alla keskellä oleva kivi saa korkealla vedellä aikaiseksi ison aallon joka tekee alla olevaan stoppariin lähestymisen haastavammaksi.
Alaosassa on 1,5 metrin booffaus-droppi. Korkeammalla vedellä booffauspaikan lähestyminen vaikeutuu (yläpuolella pari köngästä). Droppi on aivan vasemmassa laidassa, alastulon vieressä on kivi pinnassa joten alas kannattaa tulla oikein päin.
Kuvia yläosasta:

Kolme vasemman puoleista kuvaa 24 kuution virtaumalla (kevät 2006), viimeisessä kuvassa Petteri Kuuskoski laskemassa v. 1998 yläluiskaa (virtaumaa ei tiedossa, kuitenkin alle 20 m3/s)
Kuvia alaosasta:

Vasemmassa kuvassa alaosan dropin lähestyminen 24 kuution virtaumalla. Booffipaikka aivan vasemmassa laidassa. Oikealla olevassa kuvassa Petteri booffaa v. 1998
Linkkejä:
http://www.aurajoki.net/Pdf/Retkelle%20Aurajokilaaksoon.pdf [uuteen ikkunaan] PDF-tiedosto jossa infoa Aurajoesta
http://www.nautelankoski.net [uuteen ikkunaan]

Vaaralliset paikat 
Majoitus ym. oheispalvelut

Vastaa