Kyrönjoki

Malkakoski

Alkuperäinen lähettäjä: Jusu
Viimeksi muokattu/kommentoitu: 23.12.2009 


Sijainti: Koordinaatit: Pohjoista 62.56.26.4, Itäistä 22.48.53.4 Lapualta päin: Malkakoski löytyy helpoiten, kun seuraat Simpsiön Rinnehiihtokeskuksen viittoja. Kun käännyt Simpsiölle (Karhunmäentie), jatkat tätä tietä suoraan noin 10km niin tulet suoraan koskelle.
Seinäjoelta päin: Lähdet seuraamaan tie numero 18 kohti Ylistaroa ja Halkosaaren kohdalla käännyt Kitinojan suuntaan. Jatkat tätä tietä kunnes oikealle kääntyy tie Lapuan suuntaan (Karhunmäentie) ja koski tulee noin 4km päässä.
Vedenkorkeus: Vedenkorkeusrobotin puhelinnumero on 06-4733638. Vedenkorkeus löytyy netistä osoitteesta http://wwwi2.ymparisto.fi/i2/42/q4200600y/wqfi.html [uuteen ikkunaan] Vedenkorkeusrobotti sijaitsee noin 10 km alajuoksulla ja siitä -100 on suunnilleen sama kuin internetissä ilmoitettu korkeus.
Tyyppi: Puljaus
Koskiluokitus: II-III-


Kuvaus
Sillan jälkeen joki alkaa leventyä ja sillalta on noin 500 m matka kosken alkuun. Koski alkaa padolla, joka on joen vasemmalla puolella. Säännöstely padon asennosta riippuen ja vedenkorkeuden ollessa 50-100 patoon muodostuu melottava hontto [kuva 1] [kuva 2], jossa saa tehtyä kaikki stoppari liikkeet. Padon jälkeen pääuoma jatkuu oikealle ensimmäiseen altaaseen ja altaan vasemmasta reunasta jatkuu suorana seuraavaan altaaseen. Altaan laskeutuessa seuraavaan altaaseen, uoman vasemmassa reunassa on hontto [kuva 1] [kuva 2], joka toimii veden korkeuden ollessa 250-280. Matalammalla vedellä tämä hontto on erittäin pitävä ja hieman matala, joten sitä ei suositella kokemattomille melojille. Mutta vedenkorkeuden ollessa n. 260 parempaa honttoa saa etsiä, sillä silloin se on erittäin hyvä! Toivottavasti tulevaisuudessa siellä järjestetään kilpailutkin.

Tuomas ”Moppi” Kaukola heittää ilmavaa settiä Malkakosken holessa
Honton jälkeen uoma kaartuu taas vasemmalle ja siinä tulee heti toinen hontto ”Plattling”, joka toimii 140-180 korkeudella, muulloin hontto on taas liian matala ja isommalla vedellä sileä. Tämän jälkeen koski
mutkittelee vielä hieman ja jatkaa rauhallisena alas Kyrönjokea. Veden korkeuden ollessa n. 300 koko Malkakoskesta ei ole tietoakaan sillä vesi pyyhkii täysin sen yli.
Yleisnäkymä kosken alaosasta. Vasemmalla isompi hontto ja sen jälkeen näkyy ”Plattling”. Melottavaa koskella on ympäri vuoden, mutta matalalla vedellä – esimerkiksi kesällä – ainostaan padon hontto toimii. Pienellä sateella alkaa jo ”Plattling” toimia. Kosken keskiosassa oleva isompi hontto toimii vain kevät- ja syystulvilla.
http://www.ymparisto.fi/download.asp?contentid=1099&lan=fi [uuteen ikkunaan] Piirros koskesta
Vaaralliset paikat
Lähes vaaraton koski, mutta matalalla vedellä kivinen ja korkeudella 170-240 kosken keskiosassa erittäin pitävä stoppari!
Majoitus ym. oheispalvelut
Malkakokeskelta on Lapualla ja Seinäjoelle suurin piirtein yhtä pitkä matka ja molemmista löytyy hyvät majoitus mahdollisuudet. Melojia löytyy myös näiltä paikkakunnilta, joten halvan majoituksen perään halajavat ottakaa yhteyttä paikallisiin melojiin.


Lähetetyt kommentit

********************************************************************
Vedenkorkeudet
Juho Kyhä
81.197.251.56
26.04.2006

Sen verran malkakosken käyttäytymisestä että vesi on todella sadeherkkä. Pahimmillan vesi nousee sateiden seurauksena n. 50cm. Kevät tulvalla nousu saattaa olla 100cm päivässä. 10-20cm päivä vaihtelut ovat normaaleja. valitettavasti 260cm korkeus jolloin malkakoski on parhaimmillaan on harvinainen.

Vastaa