GoExpo 6.-8.3.2015

Messut on kait perinteisesti olleet paikka, jossa esitellään kauden uutuuksia. Saman suuntaisilla odotuksilla lähti myös koskimelonta.comin tiimi kiertämään messuja.
Vaikka olemmekin koskimelonnan suurin ja kaunein äänitorvi, emme ole vielä saavuttaneet journalistiliiton mielestä riittävän korkeaa statusta, jotta omaisimme viralliset PRESS-kortit. Näin ollen jouduimme jälleen kerran turvautumaan jo hyväksi koettuihin suhteisiin messujen tiedottajan suuntaan. Tiedottaja Riikka Luomanpää lupasi meille sisäänpääsyn messuille median edustajina. Kiitokset Riikalle tästä mahdollisuudesta.
Perjantain työpäivä kului tuskaisen hitaasti ja iltapäivällä häämöttävä messukierros taisi entisestään laskea työmotivaatiota. Työpäivän vihdoin taittuessa unholaan otettiin suunnaksi Pasila. Ennakkotiedoista oli kaivettu melko kapea näytteilleasettajajoukko kohteiksi kierrokselle. Messuilla on mukana Welhonpesä, Eräkettu ja Bear & Water. Näiden lisäksi Melonta ja soutuliitto on esillä Sulkavan soutujen osastolla. MeSo myös organisoi näytöksiä Kanoottipoolon, retki- ja kuntomelonnan merkeissä kalastuspuolen altaalla. Myös Eräketulla ja Bear & Waterilla on altaalla omia näytöksiä. Tosin Eräketun Timo totesi, että hänen näytösaikansa voi käyttää myös koemelontojen merkeissä hyväksi. Sunnuntain näytösajat on suunnattu lasten melottamiseen yhdessä Kohinan kanssa.
Varsinaiset koskimelonnan uutuudet jäivät melko ohueksi tänä vuonna. Kajakkivalmistajat elävät ilmeisesti jonkinlaista suvantoa ja uutuuksia on esitelty maailmallakin varsin maltillisesti. Messuilla esillä olleista uutuuksista merkittävimpänä mukana oli Jacksonin uusi Fun- ja Zen-kajakit. Jacksonin laskupaattien (myös FUN) sisuskalut on uusittu. Ryynipenkit ovat jääneet laskupaateista pois ja nykyisin penkissä on perinteisempi pehmuste. Sisuskalujen merkittävämpi uudistus on pohjajäykisteen kiinnitys paattiin. Aiempi menetelmä muovien hitsaus on vaihdettu liimaukseen. Uusi menetelmä on huomattavasti kestävämpi vanhaan verrattuna. Pelipaatit saa jatkossakin ryynipenkillä. Myös Karman osalta on tullut pieniä uudistuksia, sisuskalut on uudistettu saman mallin mukaan kuin em. paateissa. Tämän lisäksi myös kansi on muotoiltu uusiksi lisätilavuuttaa silmälläpitäen. Pohja on sama, kuin aiemmassa Karmassa.

Teemu Väliahdet oli perjantaina Eräketun ständillä, Teemun kainalossa JK Fun
Teemu Väliahdet oli perjantaina Eräketun ständillä, Teemun kainalossa JK Fun

Timon kanssa heräsi myös keskustelu monikäyttöisempien kajakkien merkityksestä lajille. Suomessa aikoinaan hyvin suosittu kajakkimalli on sittemmin painunut likipitäen unholaan. FUN mallisto edustaa tätä pelipaattien ja laskupaattien ristisiitosta. Paatti ei varmasti ole paras kumpaankaan lajiin, mutta monen suomalaisen melojan alla paatti voisi vastata parhaiten käyttötarkoitusta. Mielenkiintoinen ajatus.
Timolta löytyy nykyisin myös Sandilinen mallisto. Anorakki/aukkari-combot ovat löytäneet tiensä myös lettumelojien käyttöön. Onhan tuo erittäin mukava, kun olosuhteet ovat sopivat. Jos on tarvis kuivahousu+anorakki yhdistelmälle, voi Combon jättää vielä kaappiin tai ainakin ne voi jotka näkevät vielä mahdollisuuden uimiseen.  Jacksonilta on tulossa Siuroon tälle keväälle vielä yksi kontti huhti-toukokuun taitteessa. Jos jotain spesiaalia on mielessä, kannattaa suunnata Eräketun ständille. Sieltä löytyy myös erinäköisellä kokoonpanolla tiimimelojia. Perjantaina mukana oli Teemu Väliahdet, lauantaina ja sunnuntaina osastolta löytyy ainakin Juuso Karttunen ja Tuomas Kaukola.
Welhon osaston suurimpana uutuutena oli Epicin surfski-mallisto. Tämä herätti toimituksen piirissä kiinnostusta lähteä surffaamaan merelle isompia aaltoja surfskin kanssa. Pitänee neuvotella diili Epiccien kokeilusta. Vantaanjoki maratonin pääpalkintona on Epic V7 surfski vekotin. Klaukkalaan on hiljalleen tulossa loputkin Kokatatin malliston tuotteet. Kypäräpuolella on tulossa Shred readyn uutuus O-S-K. Kypärä muistuttaa visuaalisesti hieman Sweetin tuttua Rocker-mallia ja on rakenteeltaankin samantyyppien. Kuori on komposiittirakenteinen ja sisus ottaa vastaan iskut. Niskasta löytyy myös räikällä kiristettävä niskatuki. Uusi kypärä tuo vihdoin hieman isomman koon, jotta meille isopäisillekkin löytyy malli Shred readyn mallistosta. Welhoon on myös tulossa seuraavan kuukauden aikana suuri määrä erilaista pientarviketta. Kannattaa käydä kierros Klaukkalassa, jos on jotain pientarviketta vailla. Pyranhan uutuus 9R ei ole vielä ehtinyt Suomen maaperälle, eikä näin ollen ollut messuilla esillä.
Welhonpesän Ari esitteli Robsonin koskimelauutuutta
Welhonpesän Ari esitteli Robsonin koskimelauutuutta

Kolmantena melontaliikkeenä messuilla suuntasimme Bear & Waterin osastolle. Sipoosta löytyy koskimelojille kalustoa Wavesportilta Recon ja Mobius ja Daggerilta Jitsu. Osa kokovalikoimasta löytyy varastosta ja loput tilauksella. AT:lta on tulossa uusi mela malliston keskivaiheille. Lasikuituinen kokonaisuus tarjoaa keveyttä ja kestävyytta.
Kaikilla osastoilla nousi keskusteluihin dollarin ja euron valuuttakurssien suuri muutos loppukesästä 2014 tähän päivään. Nousupaineita kajakkien hintoihin on tullut pahimmillaan +30 %. Edellisvuoden mallit ja brittivalmisteisen paatit saavat melko suuren hintaedun tässä kohtaa. Kannattaa ottaa tämä huomioon, kun suunnittelee kajakkihankintoja.
Perjantaina säpinää altaassa ylläpiti kajakkipoolo-näytös
Perjantaina säpinää altaassa ylläpiti kajakkipoolo-näytös

GOEXPO-messut ovat aukit seuraavasti:
Lauantai 7.3.2015 klo 10–18
Sunnuntai 8.3.2015 klo 10–17
Samalla lipulla Messukeskuksessa Fillari, Kunto, Golf, OutdoorExpo, Ball Sports, Kuva&Kamera ja Helsinki Horse Fair
Teksti: Mikko Aho
Kuvat: Antti Paavilainen