GOEXPO-messut

Melojien ja muut ulkoilevan kansan kauden avajaiset järjestetään jälleen messukeskuksessa GOEXPO-messujen merkeissä. Halleihin on koottu erilaisia ulkoiluaktiviteetteja kalastuksesta golffiin ja näiden lisäksi vielä Kuva ja Kamera ja Helsinki Horse Fair. Ohjelmaa voi sanoa olevan vähintäänkin riittävästi, riippuen tietysti omista mielenkiinnon kohteista.
Koskimelonta.com oli nimensä mukaisesti katsastamassa, mitä mielenkiintoista koskimelojille olisi tulevalla kaudella tulossa. Ennakkotietojen perusteella messuilla oli mukana ainoastaan Welhonpesä ja Eräkettu. Ja eipä ne siitä monimuotoisemmaksi muuttuneet, jahka sitä päästiin Messukeskukseen paikan päälle.
Kierros käynnistyi Eräketun osastolta, mutta ensimmäisenä haaviin jäi Melonta- ja soutuliiton harrastekooridinaattori Kai Lindqvist. Kaitsu kertoi pikaisesti kevään kuulumiset myös liiton suunnalta ja kutsui koskimelonta.comin mukaan katsomaan liiton uuden retkimelonnan ja soudun promovideon ensi-iltaan. Vaikkei kiinnostus tänne puolelle olekkaan kovin suuri, otettiin kutsu silti mieluusti vastaan. Ehkä se munkkikahvit oli se syy, miksi sitä suunnattiin kohti Kokoustamoa. Video oli todella hieno, tekemiseen oli selkeästi panostettu ja yleisenä promovideona se toimii hienosti. Liiton eri lajien esittely jää taka-alalle, tässä videossa oli tarkoitus esitellä yksittäiselle ihmiselle mitä retkimelonta tai soutu parhaimmillaan on. Ja hyvin oli onnistuttu, mukava fiilis jäi videon myötä. Esittelytilaisuudessa kuultiin myös jatkosuunnitelmista esitellä seuraavalla videolla kaikki 12 eri melonnan ja soudun alalajia. Jäädään mielenkiinnolla odottamaan tätä tuotantoa.
Liiton promovideo
Samalta Eräketun osastolta löytyi myös Natura Vivan Ilkka Lariola. Mahdollisuuden sattuessa kohdalle haastateltiin tietysti myös Ilkkaa, mitä heillä on alkavalle kaudelle tulossa. Viime syksynä heille tuli tieto, että Vuosaaressa melontakeskuksena toiminut tila lähtee alta hotelliyrityksen konkurssin takia. Tämä aiheutti pikaisia toimenpiteitä ja päätöksen lopettaa melontatarvikkeiden myynti. Asiat järjestyivät kuitenkin lopulta parhain päin ja melontakeskuksen tila saatiin vuokrattua uudelta hotelliyrittäjältä. Melontatarvikkeiden myyntiä ei kuitenkaan enää käynnistetä uudelleen. Nettikaupassa näkyvä alennusmyynti on varastojentyhjennysmyyntiä. Nauttikaan vielä kun voitte. Kalustovuokraus ja koulutustoiminta jatkuu vanhassa tutussa paikassa samaan malliin, kuin aiempinakin vuosina.
Ilkalla oli myös suunnitelmissa koskimelonnan kehittäminen. Natura Viva on muuttamassa oman koskimelontajärjestelmänsä kolmeportaiseksi EPP luokituksen mukaan. Tämä tuo mukanaan selkeämmät taitotasotavoitteet ja kurssisällöt kullekkin tasolle. Ilkka on menossa keväällä Simon Westgardin yrityksen kurssille Sloveniaan ja sen myötä hän saa pätevyyden ottaa vastaan EPP3 tason ohjaaja- ja opastutkintoja. Ilkka järjestää yhdessä Liiton kanssa elokuussa ohjaajakurssin sekä EPP3 taitokokeen, jossa käydään tarkemmin läpi EPP tasojärjestelmän mukaisia koulutuksia. Kieltämättä tässä voisi olla hyvä mahdollisuus kehittää alkeiskurssin jälkeisiä jatkokursseja sisällöltään yhtenäisiksi. Tähän asti ainakin Kohinan kurssien sisältö on muodostunut pitkälti kouluttajan ja kurssilaisten oman tahdon mukaiseksi. Omat hyvät puolensa tietysti tässäkin, mutta vertailtavuus häviää.
Ilkan haastattelun myötä oli vuorossa messujen varsinainen anti. Timon kiireiden takia suunta otettiin kohti Welhonpesän osastoa. Welhonpesä löytyy fillarikrossiradan viereltä ns. uuden ja vanhan puolen rajalta. Iso kajakkikärry näkyy hyvin ainakin pallopelipuolelta katsottuna. Messuosastolle asti oli eksynyt yksi maailmalla suurta suosiota saavuttanut uutuus, Pyranhan Burn III. Uutta Burnia on näkynyt melko laajasti maailmalla kehuttavan ja itseasiassa Pyranhan kertoi tänään julkaisevansa myös XL-koon uudest Burnista. Tämän pitäisi Welhonpesän Arin mukaan tulla vielä ennen kesää. Tämän kohdalla oli myös keskustelua testirupeamasta jahka paatti saadaan Suomeen. Palataan tämän osalta asiaan tuonnempana. Burnista on näiden kolmen koon lisäksu tuloillaan myös S-koko pienimmille melojille. Tämän myyntiintuloaikataulua ei Ari uskaltanut vielä arvailla. Toisena merkittävänä uutuutena oli Jacksonin Rock Star 2014. Tämä uusilla sisuskaluilla ja paremmalla pohjan jäykisteellä varustettu kisakone on saatavilla Klaukkalasta kaikissa kolmessa koossa. Osastolta löytyvien uutuuksien lisäksi kajakkirintamalla on uutuuksia tulossa Paddle-expo rapsasta tuttu JED:n edullisempi versio hieman yksinkertaisemmalla sisustuksella. Jacksonin laskupaattipuolen 2014 uudistettu Karma on saatavilla uusilla väreillä ja hieman modatulla sisustuksella. Varustepuolen uutuuksina messuilla oli mukana Peakin River runner liivi creekkihommiin ja Robsonin Solaris hiilikuitumela malliston yläpäähän. Aiemmin tänään kerrottu Sweet Protectionin Intergalactic kuivapuku on myös tulossa kevään aikana Klaukkalaan. Hintataso asettunee ennakkotietojen mukaan samalle tasolle muiden Goretex- kuivareiden kanssa. Keskusteluiden loppuvaiheessa nousi esiin myös villinä merkkinä liikkuvan ZET:n tilanne. Natura Vivan päätettyä ZET:n edustuksen, on merkki toistaiseksi ilman edustusta Suomessa. Ari lupasi kuitenkin kaivella hinnat esiin, joten suunnaksi Welhonpesä jos ZET:n malliston tuotteet on kiikarissa. Sama tilanne on Liquid Logicin tuotteiden kohdalla. Näitäkin pystytään myymään toimitusmyyntinä.
Viimeisen, muttei tietenkään vähäisimpänä oli vuorossa Eräkettu. Timoa yritettiin hätytellä jo heti messuille tullessa, mutta eihän tämä viilettäjä ehtinyt meidän haastatteluun pysähtyä. Tällä kertaa saatiin maestro kuitenkin hetkeksi istutettua alas tuoliin ja kertomaan kauden uutuuksista. Timon koskikajakki uutuudet keskittyivät maahantuojan roolissa luonnollisesti Jacksonin suuntaan. Jos Welhon kohdalla mainitut Rock star ja Karma löytyi myös Timon osastolta. Timon Karma veti kyllä ehdottomasti hienoin väri kategorian voiton pinkillä värillään. Ei vaan ole ilmeisesti saatavilla L-kokoisena 🙁 Näiden lisäksi Jacksonilta on tulossa Karma Unlimited malli, joka on alunperin suunniteltu Green race kisaa silmällä pitäen. Paatti on muodoltaan pidempi ja solakampi suuremman nopeuden saavuttamiseksi. Tämä voisi olla mielenkiintoinen paatti Suomen vesiin, täällä kun ei noille ison veden paateille kovin suuresti ole tarvetta. Karma Unlimited on tulossa vielä tälle kaudelle, mutta sen tarkempia tietoja ei ollut. Toinen Natura Vivan vapautunut edustus oli Sandiline. Timo kertoi tilanneensa laajalla skaalalla tuotteita varastoon. Tulossa on jo hyväksi todetun kuivapuvun lisäksi erinomainen Freestyle combo aukkari-anorakkiyhdistelmä lyhyillä ja pitkillä hihoilla. Hinnoittelusta tekee mielenkiintoisen, kun pitkähihaisen combon saa 11 euroa korkeammalla hinnalla, kuin pelkän vastaavan anorakin. Toinen merkittävä Sandilineen liittyvä uutuus on kuivapuvulle tulossa oleva CE-hyväksyntä. Hyväksyntää on lupa odottaa syksyksi. Messille Sandilinen lähetys ei valitettavasti ehtinyt, joten tuotteisiin pääsee tutustumaan Nokian liikkeessä. Timon kanssa käytiin myös läpi Rock Starin competition mallin eroavaisuuksi normiversioon verrattuna. Competition mallissa on hiilikuituinen pohjan jäykiste ja muovirakenne muilta osin on ohuempaa. Tämä tuo mukanaan jo muutenkin markkinoiden kevyempään paattiin noin pari kg pienemmän kokonaispainon. Jos omilla vesillä ei ole pahoja kivikoita, tällä lävähtää taatusti isoa ilmaa, jos tekijä on kohdillaan. NRS:n osalta Timolla oli esillä protoversio nyt jo myynnissä olevasta creekkiliivistä Zen:stä. Rakenne muistuttaa hyvin paljon Astralin Greenjackettiä, mutta kokonaisuus on hieman kevyempi.
Eräketun osastolla törmättiin myös toiseen Timoon. Timo-Jaakko Kesti Pikkulahden luontopalveluista kertoi miettineensä tulevalle kaudelle Jackson koskipaattien teemapäivää Pyhäjoen Pyhänkoskelle. Normaalisti yrityksen ohjelmassa on raftausta ko. kohteella, mutta tälle kaudelle on suunnitelmissa Jacksonin tuotteiden testipäivää makkaranpaiston ohella. Kuulostaa hienolta ajatukselta. Toivottavasti Timo laittelee tietoa meidänkin suuntaan, jahka suunnitelmat selkeytyy.
GOEXPO-messut ovat avoinna:
Lauantai 8.3.2014 klo 10–18
Sunnuntai 9.3.2014 klo 10–17
Mikko Aho
koskimelonta.com

Vastaa